Gemeente Tiel


Stand van zaken Tielse methode
Medio november is de stadsjury tot een oordeel gekomen over de ambtelijke screening. Zij oordeelden dat ruim 60 projecten worden opgenomen in de brochure die 12 januari 2002 verschijnt. Ruim 20 projecten beantwoorden onvoldoende aan de criteria.

Stadsjury
De stadsjury, bestaande uit drie raadsleden en drie gerespecteerde Tielenaren, heeft niet inhoudelijk geoordeeld, maar zich uitsluitend gebogen over de vraag of het project aan de criteria voldeed. Deze criteria waren: duidelijke doelstelling, beoogde resultaten, fasering/tijdpad, kostenraming, van belang voor (een deel van) de Tielse ge-meenschap, start binnen twee jaar, lief-st binnen twee jaar resultaat zichtbaar, technisch uitvoerbaar, zijn burgers betrokken bij ontwikkeling en uitvoering, niet strijdig met recent vastgesteld beleid, voorbeeldfunctie.
De stadsjury heeft ten aanzien van projecten die uitsluitend een structureel karakter hebben, bijvoorbeeld het verzoek om een subsidieregeling, besloten deze af te wijzen. Ten aanzien van projecten die wel een eenmalig karakter hebben, maar daarna structurele vervolgkosten met zich meebrengen, is besloten die vervolgkosten voor een periode van vier jaar (raadsperiode) op te nemen in de projectkosten.

Brochure
Medio januari verschijnt een brochure waarin de projecten zijn beschreven en waarin een antwoordkaart zit. Alle Tielenaren van 12 jaar en ouder krijgen deze brochure thuis gestuurd. Op de antwoordkaart mogen zij minimaal 5 en maximaal 10 projecten aankruisen, die zij belangrijk vinden en gerealiseerd willen zien. Daarbij hoeft de bevolking niet op het geld te letten. Ieders individuele keuze mag in totaal meer, maar ook minder zijn dan de 4.537.802 gasgeld. Pas bij het tellen van de totale keuze is dit bedrag de limiet.
De antwoordkaarten moeten vóór 28 januari weer zijn ingeleverd.

Promotie
De indieners van de projecten kunnen hun project op verschillende manieren onder de aan-dacht van de bevolking brengen. Vanaf 1 december is er gelegenheid in de Zaak van de Stad om projecten schriftelijk te presenteren. Als indieners een website hebben dan wordt vanaf 1 januari vanuit de website van de gemeente doorgelinkt. De hele maand januari zal in het teken staan van de Tielse Methode. Er zullen affiches in de stad komen en flyers worden verspreid om mensen op te roepen de gelegenheid aan te grijpen om "Tiel mee te maken" en dus de antwoordkaart in te vullen en terug te sturen. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in de Agnietenhof op zaterdag 19 januari 2002 is er vanaf 15.00 uur gelegenheid projecten te presenteren en toe te lichten.

Uitkomst
Na telling zal de uitslag begin februari 2002 aan de bevolking van Tiel worden gepresenteerd. De gemeenteraad zal vervolgens in haar laatste bijeenkomst in de oude samenstelling op 20 februari de uitslag bekrachtigen.
Daarna zullen gesprekken gevoerd worden met de indieners om concrete afspraken te maken over wijze van financiering en realisatie van de projecten.

Nadere informatie
Ineke Stel, projectleider Tielse Methode
Telefoonnummer: (0344) 63 71 97