Politiebericht Friesland: Friesland 14-01-2002
Politieberichten van 13/1 (13.00) t/m 14/1 (07.00)

Leeuwarden: inbraak met verkrachting, getuigenoproep Zondag omstreeks 03.00 uur is een man een woning binnengedrongen, in de middelste van de zogenoemde tienhoogflats, van een 74-jarige vrouw, die woont in de Eikenstraat. Hij kwam binnen door een ruit van de voordeur te vernielen. De vrouw, die inmiddels wakker was geworden, kwam oog in oog te staan met de inbreker. Deze heeft de vrouw op brute wijze verkracht. Hierna heeft de man de woning doorzocht en een kleine hoeveelheid geld en een bankpas meegenomen. Na ongeveer drie kwartier wist de vrouw, via de alarmknop, de alarmcentrale te bereiken, waarna de politie werd ingelicht. De politie is meteen naar de woning gegaan en heeft zich over de vrouw ontfermd. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Ook heeft een speurhond van de politie de omgeving afgezocht op mogelijke sporen. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden en werkt met 10 rechercheurs aan deze zaak. De vrouw kon een behoorlijk duidelijk signalement van de verdachte verstrekken. De man is ongeveer 1.80 1.85 lang, blank, circa 30 jaar, heeft kort, blond achterover gekamd haar en een fors postuur. Hij heeft een smal gezicht en volle, brede, lichtgekleurde wenkbrauwen. De man droeg een kort, zwart jack met capuchon. De stof van de jas voelde stevig en ruw aan. Onder de jas droeg hij een witte of gebroken wit gekleurde trui. Hij had een antraciet- of zwartkleurige spijkerbroek aan. De man droeg zwart gekleurde hoge schoenen. De recherche van de politie Midden Friesland komt graag in contact met eventuele getuigen of mensen die menen informatie over deze ernstige zaak te kunnen geven via het nummer 058 880 8401 of via het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844 (30 cent per minuut).

Ravenswoud: auto te water
Zondag omstreeks 06.15 uur reed een 50-jarige automobilist uit Ravenswoud over de Meester Lokstraat, waar het glad was. Hierdoor slipte de auto, de bestuurder verloor de macht over het stuur en de auto belandde in de links naast de weg gelegen sloot. De bestuurder en een 17-jarige inzittende konden op eigen kracht de auto verlaten. Terwijl de twee naar huis liepen, voelde de bestuurder zich toch niet helemaal goed. Een ambulance heeft daarop het slachtoffer, met vermoedelijk rugletsel, naar het ziekenhuis in Drachten gebracht. De auto is weggesleept.

Drachten: inbraak woning
Zondagochtend is ingebroken in een woning aan de Michaelsberg. Men kwam binnen door de voordeur te forceren. Ontvreemd werden een receiver van een schotelantenne en een portemonnee met een bankpasje. Aangifte is gedaan door een 30-jarige inwoner van Drachten. Tussen zaterdag en zondag werd ook ingebroken in een woning aan de Sint Jansberg. Ontvreemd werden twee horloges en twee zilveren sieraden. Aangifte is gedaan door een 59-jarige inwoner van Drachten.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Terwijl op de Sickingastate een opstootje was met een onduidelijk aanleiding ging een 20-jarige inwoner van Leeuwarden zich, terwijl de politie arriveerde, op een agressieve wijze met de zaak bemoeien. Ook schold hij de politie uit. Hierop is de man aangehouden wegens belediging. Ook zag hij nog kans, terwijl hij in de politiewagen zat, een politieman in het gezicht te spuwen. De verdachte is overgebracht naar het bureau. Later bleek dat een 30-jarige inwoner van Leeuwarden zijn hond had uitgelaten. Toen deze niet luisterde werd de hond gecorrigeerd door de eigenaar. Hierop werd de verdachte agressief die hierop een auto vernielde en een ruit van een woning aan de Sickingstate vernielde.

Drachten; inbraak woning
Tussen vrijdag en zondag is ingebroken in een woning aan de Wielwalen. Waarschijnlijk kwam men binnen door een raam te forceren. Ontvreemd werden een computer, een digitale camera en twee gouden ringen. Aangifte is gedaan door een 22-jarige inwoner van Drachten.

Drachten: aanrijding
Zondag omstreeks 15.45 reed een 22-jarige automobiliste uit Drachten over de Torenstraat. Een fietser reed in noordelijke richting. Op een gegeven moment komt de fietser recht op de auto af. De automobiliste ontwijkt de fietser, maar kan hierbij een auto, bestuurd door een 45-jarige inwoner van Drachten, niet meer ontwijken. Deze laatste auto reed hierdoor tegen een lantaarnpaal aan. De fietser ging er vandoor en verdween via de Van Haersmasingel. De fietser droeg een lichtrode jas met een lichtgekleurde spijkerbroek. De autos zijn afgesleept. Getuigen kunnen contact opnemen met 0900 8844.

Leeuwarden: twee aanhoudingen
Zondag omstreeks 17.00 uur werden twee verdachten, een 22- en een 14-jarige inwoner van Leeuwarden, op heterdaad betrapt in sporthal Kalverdijkje. Zij hadden uit een kleedkamer een rugtas, een jas en een fietssleutel gestolen. Ze werden betrapt door een 45-jarige inwoner van Leeuwarden en een 44-jarige inwoner van Leek. De goederen zijn teruggegeven aan de eigenaars, de verdachten zijn overgebracht naar het bureau.

Ee: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 16.45 kreeg de politie een melding dat een auto in de sloot lag bij de Dodingawei. De auto werd bestuurd door een 80-jarige inwoonster van Waaxens. De vrouw is per ambulance, met onbekend letsel, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Vermoedelijk er zijn geen getuigen is de vrouw in een flauwe bocht naar links in de voor haar rechterberm terechtgekomen. Daarna kwam ze op de linkerweghelft terecht, belandde daar in de berm en in de sloot. Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar.

Holwerd> mishandeling
Omstreeks 20.30 uur werd aangebeld bij een 57-jarige inwoner van Holwerd, aan de Ale Tun. De man deed open en kreeg onmiddellijk een klap van een man, die daarop weer wegliep. Vervolgens geeft hij de aangever nog een schop, de verdachte verdwijnt daarop in een auto. In het duister wordt getast over de aanleiding van de klap en de schop. De man heeft aangifte gedaan.

Grou: aanrijding na nuttigen drank
Zondag omstreeks 22.45 uur reed een 54-jarige automobilist uit Grou tegen een boom aan de Oedsmawei. De man was ondertussen door een passante thuis gebracht. Het bleek dat de man te veel had gedronken. Op het bureau blies hij 905 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: doorrijder na aanrijding aangehouden
Zondag omstreeks 23.00 uur reed een 24-jarige automobilist op de Kleine Palen tegen een geparkeerde auto aan. Bij een benzinestation op de A7, nabij Oudehaske, kon de man worden aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 590 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 00.05 uur werd een 28-jarige automobilist uit Gorredijk gecontroleerd op de Schans. Hij bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies de verdachte 305 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Dokkum: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 00.10 uur kreeg de politie een melding dat op de Parklaan een auto tegen een lantaarnpaal was gereden. Hierop is de politie naar de eigenaar gegaan, die bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de 20-jarige inwoner van Drachten 540 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. De auto is weggesleept.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 02.25 uur werd een 46-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Oosterkade. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 655 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bureau Communicatie, teleoon 058 - 80 8272