Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

CBL: onvoldoende voortgang bij oprichting NVa.

Leidschendam, 14 januari 2002

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten, constateert onvoldoende voortgang rondom de oprichting van de Nederlandse Voedselautoriteit (NVa). Dit stelt zij vandaag samen met VAI, SMA en Consumentenbond in het manifest NVa dat de organisaties aanboden aan het Tweede Kamerlid Waalkens.

"De oprichting van de NVa verloopt veel te traag," aldus Winny de Jong, Hoofd Consument en Kwaliteit van het CBL. "Als er morgen een voedselcrisis uitbreekt is er nog steeds geen krachtige organisatie die knopen door kan hakken."

Het CBL pleit voor een onafhankelijke en sterke positie van de NVa. Eén van de noodzaken voor de komst van een NVa waren de recente voedselcrises waarbij bleek dat de organisatie bij de ministeries van LNV en VWS grote tekortkomingen had. Er bestonden onduidelijkheden over de competenties. Dat zou met de komst van een NVa verholpen moeten zijn.

Er zal nog meer druk uitgeoefend moeten worden om te voorkomen dat de NVa een tandenloze tijger wordt. Knelpunten zijn naast het te trage tempo, een niet-transparante besluitvorming bij de oprichting, geen duidelijke regeling over de communicatie en de ontbrekende betrokkenheid van het maatschappelijk veld. Zo zitten handel en industrie niet structureel aan tafel bij het participantenoverleg dat de komst van de Nva moet voorbereiden.

Ook refereert het manifest aan het feit dat de motie in de Tweede Kamer over de verantwoordelijkheid van VWS weliswaar is aangenomen maar dat er nog geen kabinetsreactie op gekomen is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met M.M.G. Boer, Hoofd PR en Voorlichting van het CBL, tel: 070-3376200. Buiten kantooruren: 06-51502772.