---

Ministerie van Defensie



---

Nieuw Steunpunt voor de Kustwacht op Aruba

14-01-2002

De Gouverneur van Aruba, mr. O. Koolman, opent vandaag (14 januari) het nieuwe gebouw van het Kustwachtsteunpunt op Aruba. Met deze opening is Aruba als eerste volledig uitgerust voor het uitvoeren van haar taken voor de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba. De Minister van Defensie mr. F.H.G. de Grave, beheersminister van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, is bij de opening aanwezig. Op het steunpunt werken dertig man personeel, waaronder vijf afkomstig van de Koninklijke Marine.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba wordt aangestuurd vanuit het Reddings- en Coördinatiecentrum te Curaçao en heeft drie steunpunten verdeeld over Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Deze steunpunten worden gebruikt als uitvalsbasis voor de verschillende Kustwachtschepen. Ook krijgen de betreffende schepen daar hun dagelijks onderhoud. De steunpunten waren in eerste instantie tijdelijk elders ondergebracht. Zo was het steunpunt op Aruba ondergebracht in de oude ziekenboeg.

Buiten de investeringen in het steunpunt zijn afgelopen jaren tal van andere nieuwe faciliteiten ten behoeve van de Kustwacht op Aruba gerealiseerd. Sinds maart 1999 beschikt Aruba over een eigen Kustwachtcutter, twee zogenoemde "inshores" en een patrouilleboot. Voor deze schepen werd op Marinierskazerne Savaneta een nieuwe steiger aangelegd. Ook werd de vaarwegmarkering in de commandeursbaai hiervoor aangepast.