Verbond van verzekeraars

Regelgeving financiële bijsluiter definitief

De definitieve regelgeving van de financiële bijsluiter, die eind december 2001 is vastgesteld en gepubliceerd in het Staatsblad, is in vergelijking met eerdere concepten in veel opzichten verbeterd. De verbeteringen hebben met name betrekking op de uitgangspunten en inhoud van de financiële bijsluiter en het level playing field met andere aanbieders. Dat bleek tijdens de laatste marktvergadering van de sector Levensverzekering, die vorige maand plaatsvond bij het Verbond.

Op de marktvergadering kwam allereerst de voorzitter van het Bestuur sector Levensverzekering, de heer De Leeuw, aan het woord. Hij stond stil bij de actuele onderwerpen zoals terrorisme, Jaws II en de positionering van het individuele levenproduct en gaf een korte toelichting op de belangrijkste onderwerpen uit het beleidsplan voor het jaar 2002.
Dr. R.Th. Wijmenga, voorzitter van de Issuecommissie Inzichtelijkheid, stond daarna uitgebreid stil bij de stand van zaken omtrent de financiële bijsluiter en de Code Rendement en Risico. De Raad van Financiële Toezichthouders (RFT) heeft de nadere regelgeving ten aanzien van de financiële bijsluiter onlangs verstuurd aan alle financiële instellingen. De RFT heeft veel van de kritiekpunten die het Verbond naar aanleiding van de diverse consultaties had geuit, in de definitieve regelgeving overgenomen. Deze verbeteringen betreffen voornamelijk de uitgangspunten, inhoud en het level playing field met andere aanbieders en het feit dat veel elementen uit de (herziene) Code zijn overgenomen.

Bijsluiter voor eenvoudige producten
Het Verbond heeft verder voorgesteld de werkingssfeer van de financiële bijsluiter te beperken tot producten die momenteel nog onder de Code vallen. Het verplicht stellen van de financiële bijsluiter voor álle levensverzekeringsproducten zou namelijk een grote verzwaring van de administratieve lasten en een aantasting van het level playing field met andere aanbieders betekenen. Dit voorstel werd door de RFT overgenomen, onder voorwaarde dat voor de meer eenvoudige producten, zoals natura-uitvaartproducten en eenvoudige risicoverzekeringen, een vereenvoudigde bijsluiter zou worden gemaakt ter vervanging van de productleeswijzer. Een werkgroep heeft hiervoor, in overleg met de Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK), in de afgelopen maanden voorstellen ontwikkeld. De definitieve regels hierover zullen door de PVK worden opgenomen in de Riav, die momenteel wordt aangepast en op korte termijn definitief wordt vastgesteld.

Gevolgen voor de Code
Een tweede werkgroep heeft uitgebreid onderzocht wat de mogelijkheden zijn om te komen tot een integratie van de financiële bijsluiter en de Code. Gezien de grote samenhang en overlap van beide informatieverplichtingen voelde het Verbond hier veel voor, te meer daar dubbele informatietrajecten hiermee kunnen worden voorkomen. De werkgroep is tot de conclusie gekomen dat een vergaande integratie voor het offertedeel haalbaar is, door in de financiële bijsluiter op de persoon toegesneden informatie op te nemen. Voor het overige gedeelte van de offerte hoeft dan slechts een klein aantal voorwaarden te blijven gelden. Verder was het voorstel om het Code-gedeelte omtrent media-uitingen te handhaven en de toetsing van de afgeslankte Code neer te leggen bij de Stichting Klachteninstituut Verzekeringen (SKV). Met de SKV heeft inmiddels een eerste verkennend overleg plaatsgevonden en wordt binnenkort nader overlegd. De leden van de marktvergadering gaven aan zich te kunnen vinden in de voorstellen voor de toekomst van de Code. Omdat de huidige Code Rendement en Risico van kracht blijft tot het moment van invoering van de financiële bijsluiter, werd de leden ten slotte verzocht de huidige Code tot 1 juli 2002 onverkort toe te passen.

Bondig, januari 2002