Stadsdeel Zeeburg

Legionellabacterie in doucheruimte Sporthal

In twee douches van de Sporthal Zeeburg is de legionellabacterie geconstateerd. Het betreft een douche in de scheidsrechterruimte en een douche bij de kleedruimte. Stadsdeel Zeeburg heeft advies ingewonnen bij de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGGD). Op basis van dit advies zijn deze twee ruimten voor het publiek gesloten en is de waterleiding afgesloten.

Sporthal blijft open
De sporthal hoeft volgens de GGGD niet te worden gesloten. De kerstactiviteiten in de sporthal kunnen gewoon doorgang vinden. Zij leveren geen gevaar op voor de volksgezondheid. Stadsdeel Zeeburg heeft inmiddels maatregelen genomen om de legionellabacterie te verwijderen. Een gespecialiseerd bedrijf zal de geïnfecteerde leidingen schoonmaken.

Watermonsters
De watermonsters die op 13 december zijn genomen geven aan dat de norm is overschreden. De resultaten hiervan zijn vandaag aan het stadsdeel gerapporteerd. Volgens de voorschriften is naast de GGGD ook de hoofdinspectie Milieuhygiëne in Haarlem op de hoogte gesteld. Stadsdeel Zeeburg is gestart om mensen die eventueel in deze twee ruimten hebben gedouched te informeren. De GGGD heeft het stadsdeel erop gewezen dat de kans gering is dat gebruikers van deze douches ziek worden. De eventuele besmetting vindt plaats via de longen door inademing. De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en het drinken van met legionella besmet water vormt geen risico.

Meer informatie
Bezoekers van de sporthal en ook verenigingen die menen tussen 13 december en 26 december in deze twee ruimten te zijn geweest en meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Hugo Hilgers, tel. (020) 608 08 16.

Incubatietijd
De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is tussen de twee en de tien dagen (gemiddeld vijf à zes dagen). Symptomen zijn snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 graden Celsius. Contact opnemen met de huisarts is dan aanbevolen.