CNV

CNV wil wettelijk verplichte maatschappelijke stage scholieren

CNV wil wettelijk verplichte maatschappelijke stage voor scholieren

Het CNV vindt het belangrijk dat jongeren leren dat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. Daarom moet een maatschappelijke stage als onderdeel van het voortgezet onderwijs verplicht worden gesteld. 'Een substantieel aantal uren werken in een vrijwilligersfunctie binnen bijvoorbeeld de sectoren zorg, veiligheid en welzijn betekent een directe en onmisbare kennismaking met deze essentiële aspecten van onze samenleving,' aldus de nieuwjaarsrede die CNV-voorzitter Doekle Terpstra later vandaag zal uitspreken.

Het CNV vindt dat jongeren oog moeten krijgen voor meer dan hun eigen materiële welzijn alleen. Uit publicaties blijkt namelijk dat jongeren maar nauwelijks belangstelling hebben voor vrijwilligerswerk - hoe wezenlijk dat ook is voor de samenleving. Wel is duidelijk dat jongeren in groten getale bijbaantjes hebben om in hun materiële behoeften te voorzien.

Jongeren moeten zich tijdens hun schoolopleiding voorbereiden op hun maatschappelijke deelname in hun latere leven. Daarvoor vindt het CNV het vakkenpakket dat het voortgezet onderwijs aanbiedt onvoldoende. Een schooldiploma is in de toekomst niet meer volledig zonder de aantekening vrijwilligerswerk.
Het CNV wil dat jongeren een substantieel aantal uren, uit te drukken bijvoorbeeld in studiepunten, stage loopt. De stagebiedende organisatie mogen de jongeren zelf kiezen, wel is duidelijk dat de betrokken instelling zo'n tachtig uur op de betrokken scholier moet kunnen rekenen.

In de CNV-visie is een samenleving als de onze niet vanzelfsprekend. Daar moet aan gewerkt worden en werken moet je leren. De werkervaring die de jongeren opdoen tijdens hun maatschappelijke stage komt onder meer de sectoren welzijn, veiligheid en zorg ten goede, maar is indirect een bijdrage aan de maatschappij als geheel. Een maatschappij waarin verantwoordelijke burgers zich inzetten voor het welzijn van anderen.

Bart Zwagemaker, persvoorlichter, tel. 030 2913709, 06 22514746, Karin Jansen, persvoorlichter, tel. 030 2913707, 06 53400399.

14 jan 02 13:32