KLAVER TECHN. CONS. GROUP B.V.

Nieuw systeem voorkomt ergernis halfafgetrapte (zwerf)fietsen

Havelte, 14 januari 2002

Organized Cycle-parking System registreert stallingtijd fiets

Ergert u zich ook zo aan de halfafgetrapte tweewielers die soms maanden blijven rondslingeren op stations of in de stad ? Zwerffietsen geven een negatief beeld van de locatie; mensen passen zich snel aan deze situatie en het probleem wordt alleen maar erger. Er is geen discipline.

Jan Klaver (49) uit Havelte heeft voor dit probleem een techniek ontwikkeld om onbetaalde 'kostbare stallingruimte' beter te gebruiken.
Zonder gebruik te maken van chips, tolpoorten of dergelijke is het vandaalbestendige systeem van Klaver in staat om per gestalde fiets de stallingtijd uit te lezen.
Het uitlezen per fietsplaats gebeurt met een vriiwel onzichtbaar aangebrachte 'logistaat'.
Deze zijn via één weggewerkt signaalkabeltje gezamenlijk verbonden met een centrale verwerkingseenheid.

Zodra er een fiets in de stalling wordt geplaatst gaat de tijd lopen en zodra de fiets weer uit de stalling wordt gehaald stopt de tijd. Wordt de toegestane stallingtijd (bijv. 48 uur) overschreden dan kan de beheerder (meestal de Gem.Milieudienst) de fiets verwijderen.

Met hierop af te stemmen gemeentelijk beleid kan nu oneigenlijk gebruik (het overschrijden van de maximum toegestane stallingtijd) worden aangepakt. Verder zijn er vele andere toepassingen zoals bijv. inzicht verkrijgen in de bezettingsgraad van de stalling.

Het systeem heeft geen storinggevoelige en mechanische componenten en is daardoor betrouwbaar.

NS Fiets en een aantal gemeenten, waaronder de Gemeente Leiden (voor een nieuwe verdiepte fietsparkeerruimte bij het station) hebben reeds interesse getoond in de vinding.
Want de toch al schaarse stallingruimte kan en moet efficiënter worden benut.

Info: Klaver Techn. Cons. Group b.v.
Dhr.J.Klaver
Rijksweg Noordzijde 15
7971 CX Havelte NL
tel.0521-343250
fax0521-343252

06- 53 35 29 43

e-mail jklaver@fietsparkeren-klaver.nl

internet WWW.FIETSPARKEREN-KLAVER.NL

14 jan 02 12:17