Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 januari 2002





SCHRIFTELIJKE VRAGEN VAN DE LEDEN BUSSEMAKER EN HAMER (BEIDE PvdA) AAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS EN WETENSCHAPPEN EN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

1.

Is U bekend dat de Universiteit Leiden (faculteit Sociale Wetenschappen) medewerkers die met zwangerschapsverlof gaan, in de brief over de ingangsdatum van het verlof tegelijkertijd op de hoogte stelt hoe ze bij afloop van het verlof ontslag kunnen nemen? 1)

2.

Acht U een dergelijke brief nog van deze tijd? Bent u met ons van mening dat van de suggestie alleen al een negatieve werking uit gaat? Was het niet al in 1955 dat vrouwen na een huwelijk niet meer direct ontslagen werden? Hoe kan het dan dat anno 2002 nota bene een universiteit er van uit gaat dat vrouwen bij het krijgen van een kind wel ontslag zullen nemen?

3.

Weet U of dergelijke brieven standaard zijn bij de Universiteit Leiden? Zijn U soortgelijke praktijken bekend bij andere universiteiten, bedrijven of instellingen?

4.

Acht U beleid zoals de Leidse Universiteit voert bevorderlijk in het kader van het emancipatiebeleid in het algemeen en de streefcijfers voor vrouwen in wetenschappelijke functies meer in het algemeen?

5

Bent u er van op de hoogte dat bij sollicitaties van bijvoorbeeld AIO's op diverse universiteiten aan vrouwen wordt gevraagd of zij van plan zijn kinderen te krijgen en een bevestigend antwoord op deze vraag negatieve gevolgen kan hebben voor de aanstelling? Bent u bereid hier nader onderzoek naar te doen?

6.

Hoe interpreteert u deze gegevens mede in het licht van recente onderzoeken die er op wijzen dat de carriere van vrouwen in de wetenschap niet zozeer wordt belemmerd door de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van kinderen, maar vooral door aspecten van de universitaire organisatiecultuur?2)

7.

Bent U bereid actie te ondernemen tegen dergelijke volstrekt achterhaalde praktijken en de Leidse Universiteit er op te wijzen dat ze op deze manier niet verbaasd moet zijn als Nederland ook in de toekomst het buitengewoon slecht zal blijven doen (onder bijvoorbeeld Botswana) als het gaat om het aandeel van vrouwen in wetenschappelijke functies?


---

1. Na de technische mededelingen over de ingangsdatum van zwangerschaps- en bevallingsverlof, vervolgt de brief: `Indien u na het bevallingsverlof ontslag wilt nemen, kunt u ons hiervan op de gebruikelijke wijze in kennis stellen door het invullen van een ontslagformulier. Dit formulier behoeft u pas in te dienen, als de ontslagdatum vaststaat (dus na de bevalling). Wel stellen wij het op prijs om vooraf van uw voornemen tot ontslagaanvraag op de hoogte te zijn'.
2. Zie bijvoorbeeld L. Wesseling, `Geleerde moeders'.