Ministerie van Financien

Persbericht
PERS-02-011
Den Haag, 14 januari 2002

Minister Zalm kondigt consultatie invoering verplicht bod aan

Minister Zalm heeft een consultatie over de invoering van het verplichte bod in Nederland aangekondigd. Het verplichte bod houdt in dat iemand die een dusdanig aantal aandelen in een beursvennootschap verwerft dat hij daarmee de zeggenschap over de vennootschap bezit verplicht wordt gesteld een bod te doen op alle aandelen. Dit ter bescherming van de belangen van de minderheidsaandeelhouder. Nederland is naast Griekenland de enige EU-lidstaat die het verplichte bod nog niet in de wet heeft opgenomen. In het licht van de voortschrijdende internationalisatie van de kapitaal- en overnamemarkt doet dit gemis zich steeds sterker voelen. Dit schrijft Zalm vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de consultatie wordt ook aandacht besteed aan de op 10 januari 2002 gepubliceerde aanbevelingen van de commissie Winter over een aangepaste 13de richtlijn overnamebiedingen. Verder wordt de vraag gesteld of het wetsvoorstel beschermingsconstructies, dat momenteel in de Tweede Kamer ligt, in huidige vorm wel aansluit op de invoering van het verplichte bod.

Minister Zalm is van plan het consultatiedocument eind januari aan de Tweede Kamer te sturen en op de internetpagina van het ministerie van Financiën te plaatsen. Alle belanghebbenden kunnen dan een reactie geven, alvorens een kabinetsstandpunt over het onderwerp wordt geformuleerd.

Woordvoerder: drs. S.A.E. Schrover