IHR-Bericht

Rode Kruis Vlaanderen

Krijgsgevangenen in het internationaal humanitair recht

Er bestaan nogal wat onduidelijkheden met betrekking tot de status van de Taliban en Al-Quaeda strijders in het recente conflict in Afghanistan. Vooral heyt feit dat de Verenigde Staten gevangen genomen strijders van Afghanistan naar Cuba overbrengt, doet nogal wat vragen rijzen.
Om te weten welke regels van toepassing zijn, dienen we eerst de aard van het conflict te bepalen. De situatie in Afghanistan is complex omdat er zich ten minste twee conflicten afspelen: enerzijds een intern conflict tussen de Noordelijke Alliantie en het Taliban-regime, anderzijds een internationaal conflict tussen hoofdzakelijk de Verenigde Staten en de Taliban en Al-Qaeda groep. Gezien het conflict tussen de Verenigde Staten en Afghanistan een internationaal conflict is en beiden partij zijn bij de Verdragen van Genève, zijn zij gebonden door de regels in verband met de behandeling van krijgsgevangenen.
Elke strijder die gevangen genomen wordt, heeft recht op een menselijke behandeling. Hij heeft recht op basisvoorzieningen op het vlak van onderdak, kledij, voedsel en medische verzorging. Geen enkele gevangene kan worden onderworpen aan martelingen, lijfstraffen of onterende behandelingen. De huisvesting van de gevangenen moet voldoen aan even gunstige voorwaarden als die voorzien voor de troepen van de gevangenhoudende mogendheid. Ze mogen enkel worden geïnterneerd op plaatsen die alle waarborgen bieden voor hygiëne en gezondheid. Krijgsgevangenen kunnen niet worden veroordeeld louter omwille van het feit dat zij hebben deelgenomen aan de vijandelijkheden. Zij kunnen wel worden veroordeeld voor inbreuken van gemeen recht. Een krijgsgevangene kan uitsluitend door een militair gerecht worden berecht. In ieder geval moet worden voldaan aan de essentiële waarborgen van onafhankelijkheid en onpartijdigheid en moeten de rechten en middelen van verdediging worden gewaarborgd. Collectieve straffen voor individuele handelingen zijn verboden. Na het staken van de vijandelijkheden moeten krijgsgevangenen onmiddellijk worden vrijgelaten en gerepatrieerd. Krijgsgevangenen die wegens een misdrijf strafrechtelijk worden vervolgd, mogen worden achtergehouden tot het einde van het proces of de tenuitvoerlegging van de straf.
Onder de Verdragen van Genève worden gevangen genomen strijders beschouwd als krijgsgevangenen wanneer zij behoren tot de strijdkrachten van de vijandelijke staat of deel uitmaken van een identificeerbare militiegroep die de wetten en gebruiken van oorlog naleeft. Het internationaal humanitair recht stelt duidelijk dat, ingeval van twijfel over de status van een gevangen genomen strijder, hij recht heeft op de status van krijgsgevangene tot een bekwame rechtbank daar anders over beslist.
Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft een speciaal mandaat om krijgsgevangenen te bezoeken en hun gezondheid en levensomstandigheden na te gaan. Het houdt contact met alle betrokken partijen om toezicht te houden op de behandeling van krijgsgevangenen.

(14/01/2002)