Gemeente Zoetermeer

Foto-expositie Meerzicht, vanaf 14 januari a.s.

Het project De Gave Stad, een initiatief van de gemeente Zoetermeer, Stichting Floravontuur en Van Zeijl Photo Design, wil de bijzondere kwaliteiten van Zoetermeer op het gebied van stedenbouw en architectuur inzichtelijk maken en uitdragen. Dat gebeurt door middel van een reeks foto-exposities en het uitbrengen van publicaties per wijk.
Na Dorp en Palenstein-Driemanspolder is nu de wijk Meerzicht aan bod. De foto-expositie is te zien in Brasserie Meerzicht, Middelwaard 86-87 (in het winkelcentrum) vanaf maandag 14 januari aanstaande tot en met 2 maart. De foto's zijn gemaakt door Ton van Zeijl, Van Zeijl Photo Design Zoetermeer.

Cultuurhistorische Verkenning Meerzicht
De wijk Meerzicht ligt in het zuidwestelijke deel van Zoetermeer. Het gebied behoort tot het cultuurlandschap van de droogmakerijen. De veengrond was eeuwenlang afgegraven tot op de kleigrond en het land was tot een grote plas geworden. De Voorweg kwam als overgebleven bovenland met bebouwing en erven in het plassengebied te liggen. In 1668 werd vergunning tot droogmaking van het gebied ten zuiden van de Voorweg verleend. Het drooggemaakte gebied werd Driemanspolder genoemd. Aanvankelijk zou de nieuw te bouwen wijk Driemanspolder-West gaan heten, maar als definitieve naam koos men voor Meerzicht. Deze naam is ontleend aan de monumentale hofstede Meerzigt uit 1672/1677, die aan de Voorweg staat. De hofstede is op haar beurt waarschijnlijk genoemd naar het uitzicht dat men uit de ramen aan de voorzijde had over het weidse waterlandschap aan de overzijde van de Voorweg, dat pas in de achttiende eeuw zou worden drooggemaakt, de Buytenweghpolder.

Het startsein voor de bouw van de nieuwe woonwijk Meerzicht werd op 4 december 1969 gegeven door het slaan van de eerste paal voor 626 eengezinshuizen. Daarna is het kale polderlandschap in hoog tempo in ongeveer vijf jaar tijd volgebouwd. De wijk is onderverdeeld in vier afzonderlijke woonbuurten die door groene zones van elkaar gescheiden zijn. De hoogbouw is in het noordoostelijke deel geconcentreerd.

Tot zo ver de ontwikkeling van Meerzicht, naast deze inleiding bevat de brochure "Cultuurhistorische Verkenning Meerzicht" ook nog hoofdstukken over de historische infrastructuur, de ruimtelijke opzet, groen en water, bebouwingsbeeld, architectuur en recente ontwikkelingen. En veel mooie illustraties!
De brochure is voor 1 euro verkrijgbaar vanaf maandag 14 januari aanstaande bij de VVV, Stadsmuseum en Brasserie Meerzicht.
Gemeente Zoetermeer © januari 2002