Gemeente Delfzijl

14-01-2002

VOORSTEL

Subsidie voor restauratie toren Hervormde Kerk aan Molenbergplein te Delfzijl

Het college van burgemeester en wethouders van Delfzijl stelt de raad voor een eenmalige subsidie van 22.689,01 ( f 50.000,-) beschikbaar te stellen voor de restauratie van de toren van de Hervormde Kerk aan het Molenbergplein.

De toren van de Hervormde Kerk aan het Molenbergplein te Delfzijl is toe aan een restauratie. Uit onderzoek is gebleken dat de toren ernstige bouwkundige gebreken (houtworm) vertoont. Al enkele keren werd een noodreparatie uitgevoerd. Uit veiligheidsoverwegingen is medio december 2001 de spits van de toren verwijderd en sindsdien staat deze naast de kerk.

De Hervormde Gemeente is sinds enkele jaren bezig om gelden bijeen te brengen voor het herstel van de toren. Het bleek onmogelijk het hele bedrag binnen een redelijke termijn bijeen te brengen. Hierop heeft de Hervormde Gemeente het college gevraagd een eenmalige bijdrage beschikbaar te stellen. Ondanks diverse pogingen is het niet gelukt de kerk op het Molenbergplein als rijksmonument aangewezen te krijgen en via de Rijksdienst voor de Monumentenzorg subsidie te krijgen. Aangezien de kerktoren beeldbepalend is voor het centrum van Delfzijl, het gehele centrum via "Delfzijl in Stijl" onlangs een opknapbeurt heeft gekregen en het kerkgebouw deel uitmaakt van het centrum acht het college het noodzakelijk dat de toren zo snel mogelijk wordt opgeknapt.