Gemeente Amersfoort

ARCHIEVEN EEMNES OVERGEBRACHT NAAR REGIONAAL ARCHIEF

datum: 14 januari 2002

De oude archieven van de gemeente Eemnes kunnen sinds kort in Amersfoort worden ingezien. Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad van Eemnes besloten om haar archieven over te brengen naar de Gemeentelijke Archiefdienst van Amersfoort. Het oudste stuk in die archieven gaat terug tot het jaar 1637. In Amersfoort berusten op dit moment al de archieven van de gemeenten Baarn, Leusden, Woudenberg en Renswoude en die van het waterschap Vallei & Eem. Met name in de archieven van het waterschap bevinden zich heel interessante bronnen voor de geschiedenis van Eemnes, die nu in samenhang met de Eemnesser archieven kunnen worden bestudeerd.
Nu de meeste gemeenten in Eemland hun archieven naar Amersfoort hebben overgebracht, betekent dit dat wie onderzoek doet naar de regio Eemland op zijn wenken kan worden bediend. Door deze archiefsamenwerking is in Amersfoort inmiddels een goed geoutilleerd Regionaal Historisch Centrum ontstaan. Onderzoekers zijn daarbij gebaat. Voorheen kon genealogisch onderzoek een flinke rondreis met zich meebrengen. Zo'n onderzoek begon bijvoorbeeld met Hooglandse voorouders, daarvoor was het Amersfoortse archief de aangewezen plaats. Vervolgens bleek de familie oorspronkelijk uit Eemnes te komen en het onderzoek uiteindelijk bij de oudste voorouders in Baarn te eindigen. Dan waren al drie archieven bezocht. Wilde een onderzoeker dan bovendien het archief van een notaris raadplegen die in Eemnes kantoor had gehouden, dan moest naar Utrecht worden gereisd. Ook daaraan komt voor Eemnes nu een einde, want de notariële archieven en nog enkele andere bestanden die nu nog in Utrecht berusten (gerechtelijke archieven en doop-, trouw-, en begraafboeken) zullen binnenkort in Amersfoort beschikbaar zijn.
De Archiefdienst is gevestigd in De Observant en van maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag kunnen bezoekers terecht van 09.00 tot 12.00 uur, op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.