Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Milieudefensie plant bomen over naar Almere Bulderbos groeit verder in ballingschap

Amsterdam, 10 januari 2002 --- Aanstaande maandag 14 januari gaat Milieudefensie de 88 bomen uit het Bulderbos uitgraven en overbrengen naar het Kathedralenbos bij Almere en enkele andere locaties. Daar kan het Bulderbos verder groeien in ballingschap. Zo blijft het levend protest tegen de milieuvervuiling door Schiphol voortbestaan.

Deskundigen van het Wageningse hoveniersbedrijf De Groene Vingers graven de eiken, linden en wilgen uit. Enige tientallen voormalige Bulderbosbezitters zijn aanwezig om hun bomen uitgeleide te doen richting Almere. De bomen zullen niet allemaal tegelijk vervoerd worden. Rond 11.30 uur gaan de eerste bomen naar het Kathedralenbos. De rest volgt in de loop van de middag. Tien bomen gaan naar het recreatiegebied Spaarnwoude, twee bomen verkassen naar kinderboerderijen in de Bijlmer. Al eerder nam de gemeente Abcoude een boom uit het Bulderbos op.

In Almere worden de eerste bomen gepland in bijzijn van de bedenker van het Bulderbos in ballingschap, Jack van Mildert. Hij plaatst ook een bord bij de bomen, waarop de herkomst van de bomen staat aangegeven.

Tijdschema maandag 14 januari: 9.30 uur Aanvang uitgraven van de bomen uit het Bulderbos
11.30 uur De eerste tien bomen gaan op een aanhangwagen richting Almere. De voormalige Bulderbosbezitters zwaaien bij de poort hun bomen uit
13.00 uur Eerste bomen arriveren in Almere en worden herplant. Plaatsing bord.

De tijden zijn enigszins onder het voorbehoud dat de graafwerkzaamheden spoedig verlopen.

Bijna acht jaar lang (sinds 5 april 1994) was het Bulderbos - gelegen op de bouwlocatie van de Vijfde Baan - een levend protest tegen de gevolgen die de groei van Schiphol heeft voor het milieu en omwonenden. Duizenden mensen kochten een stukje grond of een boom. Het was één van de langstlopende en meest succesvolle acties van Milieudefensie. Dankzij het Bulderbos en andere Schipholacties kwam de ongebreidelde groei van het vliegverkeer sterk ter discussie te staan. Ook het politieke gedoogbeleid rondom Schiphol kwam onder vuur te liggen. De komende jaren moet blijken of deze omslag zal leiden tot harde milieu- en geluidsgrenzen.