Gemeente Barneveld


Centrumplan Barneveld:

Duurzame kwaliteit voor bewoners, ondernemers en bezoekers

Veranderingen in Barneveld Centrum

Er gaat de komende jaren veel veranderen in het centrum van Barneveld. Veranderingen die nodig zijn om het centrum ook in de toekomst voor u als bewoner, ondernemer of bezoeker aantrekkelijk te houden. Dit gebeurt door een aantal voorzieningen flink aan te passen aan de eisen van deze en de komende tijd. Daarbij besteden we aandacht aan het behouden en waar mogelijk versterken van het Barneveldse karakter. Kortom het gaat om een kwaliteitsimpuls van het centrum van Barneveld.

De ideeën daarvoor zijn beschreven in het Centrumplan Barneveld. Een plan dat tot stand is gekomen in samenspraak met vertegenwoordigers van de diverse betrokken partijen. Het uitwerken van de ideeën in plannen en daarna in uitvoering, kunnen we als gemeente niet alleen. Daarom werken we nauw samen met projectontwikkelaar Amstelland Ontwikkeling vastgoed, N-architecten en AGS architekten en planners.

Een centrumplan voor Barneveld?

Het centrumplan Barneveld, ook wel Actualisering Barneveld Centrum genoemd, bestaat uit diverse plannen voor aanpassingen in het centrum van Barneveld. Die aanpassingen zijn bedoeld om het centrum ook in de toekomst aantrekkelijk te houden voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Een aantal voorzieningen in het centrum zijn toe aan verandering en vernieuwing omdat ze niet meer voldoen aan de eisen van de tijd. Zo zijn een uitbreiding plus aanpassingen van het gemeentehuis noodzakelijk omdat er de laatste jaren een flink aantal taken is bijgekomen. De huidige bibliotheek is te klein om de lezers goed te bedienen, daarom komt er een nieuwe, grotere en moderne bibliotheek. Ook voor de muziekschool, de ouderen en de jongeren zijn er betere ruimten nodig. Daarvoor worden in de Veluwehal ruimten verbouwd en bijgebouwd.

En tot slot, het is nodig dat we ons winkelgebied een opknapbeurt geven om het winkelen in het centrum gezelliger te maken, uiteraard met behoud dan wel versterking van het eigen karakter.

Wat zijn de plannen?

Het centrumplan bestaat eigenlijk uit drie aandachtsgebieden: A, B en C. Hierna treft u een nadere beschrijving van deze plannen aan. Tijdens de bouwactiviteiten zal overlast hier en daar helaas onvermijdelijk zijn. We krijgen een centrum dat klaar is voor de komende tientallen jaren en waar het voor iedereen, bewoner, ondernemer of bezoeker goed toeven is!

A De omgeving rondom het gemeentehuis

Het gemeentehuis

Na discussies met de inwoners is ervoor gekozen om het gemeentehuis op de huidige plek te houden. Het is de bedoeling dat het bestaande gebouw wordt opgeknapt en dat er uitbreiding komt met nieuwbouw.

Door deze keus is het nodig dat de ambtenaren tijdens de bouw op een andere plek gehuisvest worden. Het oude raadhuis blijft in deze plannen ongewijzigd. Het ontwerp voor het `nieuwe' gemeentehuis is erop gericht dat bezoekers met hun vragen in een centrale hal terechtkunnen.

Huidige situatie gemeentehuis

Een uitwerking van het idee voor een centrale hal in het `nieuwe' gemeentehuis.

De bibliotheek

Gevel van het Concertgebouw

Naast het gemeentehuis wordt de bibliotheek gehuisvest. Een gebouw met alle moderne voorzieningen voor de oudere en jongere lezer. Het gaat hier om een interessante bouw omdat het monumentale Concertgebouw onderdeel wordt van de totale nieuwbouw. Een combinatie van nieuwe en oude bouwstijl dus.

Hoe zo'n combinatie er mogelijk uit komt te zien, vindt u in de hierna weergegeven impressietekening.

Impressie van de nieuwe bibliotheek

Het winkelgebied

De toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van het winkelgebied krijgt ook aandacht in het Centrumplan. Dit gebeurt bijvoorbeeld door te zorgen voor goede parkeervoorzieningen zoals het realiseren van een parkeergarage in het centrum, onder de Nieuwstraat onder het Raadhuisplein.

Daarbij verdwijnt de huidige supermarkt en komen op die plek diverse winkels plus woningen terug. Anderzijds wordt centrum zo veel mogelijk verkeersluw. Het Dijkje wordt verbreed zodat er een betere verbinding komt tussen de winkels in de Langstraat en die in de Nieuwstraat.

Het dijkje nu

B De Veluwehal

De ruimten in het Sociaal Cultureel Centrum De Veluwehal goed benutten voor een paar belangrijke gebruikers zoals het Jongerencentrum, de Stichting Welzijn Ouderen en de Muziekschool. Daar ligt het accent bij de verbouwing van de Veluwehal. De verbouwing is erop gericht om de akoestiek van de ruimten die de Muziekschool gebruikt aan te passen en de huidige toneelzaal om te vormen tot een zaal waar diverse doelgroepen gebruik van kunnen maken. Daarnaast wordt er een ruimte aangebouwd zodat de gebruikers ieder hun eigen ruimte hebben. De buitenkant van de Veluwehal wordt gelijkertijd in een moderner jasje gestoken, zoals u op deze tekening kunt zien.

Impressie toekomstige Veluwehal

C: Andere gebieden in het centrum

Hoewel nog niet zo concreet uitgewerkt als de plannen A en B, zijn er toch al ideeën voor andere delen in het centrum. Het gaat dan om de markthal, brandweergarage, het gebied van de Kapteijnstraat. Gedachten die voor deze gebieden bestaan zijn een vestiging van een supermarkt op de plek waar nu de Markthal staat, de bouw van woningen en voldoende parkeergelegenheid voor dit totale gebied. Met in totaal 80 nieuwe woningen verspreid over dit gebied (markthal, oude politiebureau, Rode Kruisgebouw en deel van het huidig parkeerterrein aan de Kapteijnstraat) kan de woonfunctie van het centrum behoorlijk worden versterkt.

Een evenementenhal elders neemt dan de functie van de Markthal over. De huidige brandweerkazerne wordt verplaatst naar een nieuwe locatie aan de Nijkerkerweg in combinatie met andere hulpverleningsdiensten zoals de ambulance, politie en Rode Kruis. Ook voor de plek waar nu de bibliotheek is gevestigd, bestaan ideeën. Een deel van dit gebouw zou kunnen worden gebruikt om een uitbreiding van museum Nairac te realiseren en het resterende deel voor de bouw van appartementen in de sociale sector.

Een ander aandachtspunt in dit gebied is om het op een duidelijke en herkenbare manier te verbinden met de andere gebieden in het centrum. Dit gebeurt onder meer op basis van een zogeheten beeldkwaliteitplan. Zo'n plan vormt eigenlijk de basis voor de bouw, verbouw en inrichting van het centrum en bevat voorwaarden waaraan deze moeten voldoen om het Barnevelds karakter van het centrum te behouden en waar mogelijk te versterken.

Op de hoogte blijven?

Het Centrumplan zal een paar jaar gaan duren. Bij de uitwerking en uitvoering van de plannen zal regelmatig overleg plaatsvinden met de verschillende belanghebbenden. Via de website houden we u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen. U kunt natuurlijk ook reageren op de plannen, via het reactieformulier op deze site, e-mailen naar de gemeente (gembar@barneveld.nl) een bezoekje aan het gemeentehuis of een telefoontje met één van onze medewerkers: (0342) 495 911.
---