Gemeente Bergen



Bergen Actueel

Deze week treft u de volgende onderwerpen aan:

Spreekuren wethouders

Raadsvergadering

Euro is ingevoerd

Gemeenteraadsverkiezingen 2002

Verhoging legeskosten

Pol Zandmaas

Cursus voor vrijwilligers

Afvalkalender

Mobiele Skatebaan

Publicaties

Spreekuren wethouders

Tijden inloopspreekuren wethouders

Het spreekuur van wethouder Roefs en wethouder van der Maat is elke eerste en derde maandag van de maand van 18.00 tot 19.00 uur.

Het tijdstip van hun spreekuur is vanaf september onder andere gewijzigd vanwege de openingstijden van Bevolking. Bevolking is namelijk elke maandag geopend van 16.00 tot 19.00 uur.

U kunt terecht voor vragen, opmerkingen of overleg.

Raadsvergadering

De eerstkomende openbare vergadering van de raad van de gemeente Bergen wordt gehouden op 15 januari in het gemeentehuis. De vergadering begint om 19.00 uur.

De agenda is als volgt:

1. Vaststelling van de notulen van de vergadering van 11 december 2001;

2. Ingekomen stukken en eventuele mededelingen;
3. Voorstel om geen medewerking te verlenen aan een verzoek tot partiële herziening van het bestemmingsplan "Buitengebied" (1998) voor de uitbreiding van het bedrijf van de heer Engelen gelegen aan de Wezerweg 1 te Well;

4. Voorstel tot wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Bergen;

5. Voorstel tot wijziging verordening leerlingenvervoer en informatie omtrent enkele ontwikkelingen binnen het leerlingenvervoer;
6. Voorstel tot wijziging van de verordening Kinderopvang gemeente Bergen (L) 1997;

7. Voorstel tot vaststelling verordening verwerking persoonsgegevens gemeente Bergen;

8. Voorstel tot aankoop van twee percelen voor de uitbreiding van de kern Afferden;

9. Voorstel tot gedeeltelijke onttrekking aan het openbaar verkeer van een deel van het fiets-/voetpad nabij de Julianastraat te Afferden;

10. Voorstel tot het nemen van een voorbereidingsbesluit t.b.v. de bouw/aanleg van een aantal bergbezinkbassins;
11. Voorstel tot benoeming van (plaatsvervangend) commissieleden;
12. Voorstel tot aankoop perceel grond sectie M nr 206 ter uitvoering van bestemmingsplan Siebengewaldseweg-Noord te Bergen;
13. Begrotingswijzigingen;

14. Schriftelijke rondvraag.

Euro is ingevoerd in Bergen

Vanaf 1 januari zijn in alle landen in het eurogebied eurobankbiljetten en -munten in omloop gebracht. Waarschijnlijk heeft u inmiddels uw eerste eurobiljetten in handen gehad.

Tot 28 januari 2002 kunt u nog met guldens betalen. Deze periode wordt de duale periode genoemd: u kunt zowel met euro's als met guldens betalen. Sinds juli 2000 ontvangt u gewenningsinformatie in brieven, folders en brochures. Naast het (totaal)bedrag in guldens is het eurobedrag opgenomen. Op die manier heeft u kunnen wennen aan de euro en de omrekening. Vanaf 1 januari verstrekt de gemeente geen gewenningsinformatie meer. Bedragen worden uitsluitend in euro's vermeld.

Legeskosten

In de gemeente Bergen worden de legeskosten (kosten van bijvoorbeeld vergunningen of identiteitspapieren) in 2002 verhoogd met een prijsindexering van 2%. Een aantal producten worden met meer dan 2% verhoogd. Dit komt omdat de kosten van voorbereiding en uitvoering van deze producten zijn gestegen. De legeskosten worden niet verhoogd door de invoering van de euro. Bij de omrekening van gulden naar euro ontstaan bedragen met zes cijfers achter de komma. Deze bedragen worden naar beneden afgerond tot twee cijfers achter de komma. Hierdoor komen in de legesverordening geen afgeronde bedragen voor. De legeskosten van bijvoorbeeld een paspoort bedragen in 2002 33,35.

Gemeenteraadsverkiezieningen 2002

Op 6 maart 2002 vindt de gemeenteraadsverkiezing plaats. Voor politieke groeperingen die willen deelnemen aan deze verkiezing, zijn de hieronder genoemde data van belang. Enkele van de genoemde data zijn aangepast ten opzichte van het begin september op deze pagina gepubliceerde overzicht. Dit vanwege de wetgeving over de dualisering van het gemeentebestuur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bestuur, telefoon (0485) 34 83 05.

10 december 2001

Laatste dag waarop politieke groeperingen een verzoek kunnen indienen tot registratie.


1 januari t/m 22 januari 2002


Formulieren voor kandidaatstelling worden beschikbaar gesteld.

8 januari

Waarborgsom voor de kandidaatstelling moet ontvangen zijn op rekening van de gemeente.


15 januari t/m 22 januari

In deze periode dienen de ondersteuningsverklaringen te worden afgelegd op gemeentehuis.

22 januari

Kandidaatstelling. Tussen 09.00 en 15.00 uur dienen de kandidatenlijsten te worden ingeleverd.

24 januari

Nummering van de kandidatenlijsten en openbaarmaking toegekende nummers.

25 januari

Beslissing geldigheid kandidatenlijsten (16.00 uur)

6 maart

Gemeenteraadsverkiezing

8 maart

Vaststelling uitslag stemming (10.00 uur)

13 maart (uiterlijk)

Onderzoek geloofsbrieven en beslissing toelating tot raad

14 maart

Eerste samenkomst nieuwe raad

Kandidaatstelling

Op dinsdag 22 januari 2002 vindt de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad plaats.

De Werkgroep Verkiezingen neemt met de geregistreerde politieke groeperingen in januari contact op om afspraken te maken over het voor-inleveren van kandidatenlijsten. De officiële inlevering dient op 22 januari tussen 9.00 en 15.00 uur plaats te vinden bij het hoofdstembureau in het gemeentehuis.

Kandidatenlijst

Niet-geregistreerde politieke groeperingen, die toch nog aan de verkiezingen willen deelnemen, kunnen ook een kandidatenlijst inleveren. Zowel boven de kandidatenlijst als op het stembiljet kan dan géén aanduiding van de politieke groepering geplaatst worden. Daarvoor dient een politieke groepering geregistreerd te zijn. De registratietermijn die geldt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002 is verstreken.

Meer informatie

Voor meer informatie over het inleveren van kandidatenlijsten kunt u contact opnemen met de Werkgroep Verkiezingen (0485) 34 83 07.

Verhoging legeskosten

In de gemeente Bergen worden de legeskosten (kosten van bijvoorbeeld vergunningen of identiteitspapieren) in 2002 verhoogd met een prijsindexering van 2%. Een aantal producten worden met meer dan 2% verhoogd.

Dit komt omdat de kosten van voorbereiding en uitvoering van deze producten zijn gestegen. De legeskosten worden niet verhoogd door de invoering van de euro. Bij de omrekening van gulden naar euro ontstaan bedragen met zes cijfers achter de komma. Deze bedragen worden naar beneden afgerond tot twee cijfers achter de komma. Hierdoor komen in de legesverordening geen afgeronde bedragen voor. Ga voor een juiste weergave van de prijzen van bijv. de afdeling bevolking naar de betreffende pagina of klik hier.

Pol-Zandmaas

Extra Vergadering op 9 en 18 januari

De Vaste Commissie voor Ruimte en Groen Plus bespreekt, voorafgaand aan de vaststelling door Provinciale Staten, de POL-aanvulling Zandmaas. Deze openbare vergadering wordt gehouden op woensdag 9 januari om 17.00 uur in het stadhuis van Venlo, Markt 2, Venlo. De vergadering wordt vervolgens voortgezet op vrijdag 18 januari om 9.00 uur in de Statenzaal van het Gouvernement te Maastricht.

Toehoorders kunnen bij deze openbare vergadering op hun verzoek het woord voeren. Om misverstanden te voorkomen wordt erop gewezen, dat dit spreekrecht niet bedoeld is als tweede inspraakronde. De eerder ingediende inspraakreacties hoeven hier niet te worden herhaald of toegelicht. Alleen als er sprake is van nieuwe feiten of omstandigheden, waarvan de commissie nog geen kennis heeft kunnen nemen, is het zinvol deze op 9 of 18 januari bij de commissie onder de aandacht te brengen. Overigens attenderen wij u erop dat het niet de bedoeling is dat nader ingegaan wordt op het Tracé Besluit Zandmaas/Maasroute (OTB). De procedure inzake OTB behoort namelijk niet tot de verantwoordelijkheid van de Provincie maar van het Rijk.

Ter inzage

Het voorstel aan Provinciale Staten met bijlagen ligt met ingang van 2 januari 2002 op de gebruikelijke wijze ter inzage bij de gemeente Bergen. Bovendien liggen de stukken ter inzage in de bibliotheek van het Gouvernement en in de gemeentehuizen van Haelen, Roermond, Venlo, Gennep en Mook en Middelaar.

Spreekrecht

Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht kan dat aan het begin van de vergadering, op 9 januari in Venlo. U moet zich dan wel aanmelden. Aanmelden kan tot en met 4 januari 2002 telefonisch bij M. Berben, (043) 389 77 79 of L. Spoormakers, (043) 389 74 10. De beschikbare spreektijd per persoon hangt af van het aantal aanmeldingen. Tussen commissieleden en personen die gebruik maken van hun spreekrecht, vindt geen discussie plaats. Wel kunnen commissieleden de spreker om verduidelijking vragen. Het wordt op prijs gesteld als u van tevoren op papier zet wat u gaat zeggen. Maak hiervan enkele kopieeen, zodat u uw tekst tijdens de vergadering kunt afgeven.

POL-aanvulling Zandmaas

De POL-aanvulling Zandmaas bevat een aantal concrete beleidsbeslissingen die betrekking hebben op drie onderwerpen te weten:

* kade-trajecten;

* begrenzing natuurontwikkeling Heukelomse beekgebied;
* begrenzing natuurlijke oevers.

Voor het overige kent deze POL-aanvulling geen concrete beleidsbeslissingen. Slechts waar er sprake is van een concrete beleidsbeslissing, staat in het vervolgtraject de mogelijkheid van beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van state open. Daarmee vervalt tevens de mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen bij de gemeenteraad, bedenkingen bij Gedeputeerde Staten en beroep bij de Raad van State wanneer en voor zover de concrete beleidsbeslissingen in bestemmingsplannen worden opgenomen.

Cursus voor alle vrijwilligers

Aansprakelijkheid en verzekeringen

In januari organiseert Synthese samen met de gemeente een cursus over aansprakelijkheid en verzekeringen voor vrijwilligers en besturen van verenigingen. De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten en wordt gegeven door medewerkers van Deloitte en Touche.

De eerste bijeenkomst is bestemd voor alle vrijwilligers in onze gemeente. Tijdens deze avond kunt u via een paneldiscussie vragen stellen aan drie medewerkers op het gebied van civiel, verzekerings en fiscaal-juridisch terrein. Na afloop kunt u een vragenlijst invullen. De tweede bijeenkomst bestaat uit workshops op basis van concrete vragen die tijdens de eerste avond gesteld zijn.

Deskundigheidsbevordening

Deze cursus is een vervolg op de informatiebijeenkomst over deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers bij sport- en jeugdverenigingen. Naar aanleiding van deze bijeenkomst hebben alle sport- en jeugdverenigingen een inventarisatieformulier ontvangen, waarop zij hun scholingsbehoefte aan konden geven. Omdat ook veel andere verenigingen vragen hebben op het gebied van aansprakelijkheid en verzekeringen, is deze cursus bedoeld voor alle vrijwilligers van alle vrijwilligersorganisatie in onze gemeente.

Exacte data

Zodra de exacte data bekend zijn, worden deze via de infopagina gepubliceerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Synthese, Jos Gerritsen, (0485) 34 80 80 of gemeente Bergen, afdeling Welzijn, Yvet Arts, (0485) 34 83 11.

Afvalkalender valt binnenkort in uw bus

Bewaar afvalkalender 2002 goed

Vanaf deze week wordt de afvalkalender 2002 verspreid. De afvalkalender geeft een overzicht van de data voor het ophalen van het gft-afval, restafval en chemisch afval. Daarnaast staat er een apart schema in voor het ophalen van oud papier.

Op de afvalkalender staat ook informatie voor het aanbieden van ander afval zoals grofvuil, glas en textiel. Het is daarom belangrijk dat u deze kalender bewaart.

Inzameling containers

De inzameling van restafval (grijze container) en GFT-afval (groene container) is ongewijzigd ten opzichte van verleden jaar. In de even weken kunt u de grijze container aanbieden, in de oneven weken de groene container. Dit betekent dus dat volgende week, maandag 14 januari of dinsdag 15 januari, het gft-afval in de groene container wordt opgehaald.

Milieupark Heukelom

Het milieupark is elke vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Op zaterdag kunt u tussen 9.00 en 15.00 uur terecht.

Inzameling oud papier

Fanfare `Helpt Elkander' haalt donderdag 10 januari oud papier op in Afferden.

Mobiele skatebaan naar Nieuw Bergen

In januari verhuist de mobiele skatebaan naar Nieuw Bergen. De skatebaan staat op het parkeerterrein bij ESG Den Asseldonk. Hier blijft hij de hele maand januari staan. De funbox staat deze maand op het dorpsplein bij de Blokhut in Siebengewald.

Wij wensen jullie veel skate plezier!! In het hierbij gevoegde schema kun je zien waar je de skatebaan en de funbox dit jaar kunt vinden. Op de informatiepagina in het huisblad Grens en Maas plaatsen wij elke maand een nieuw overzicht.

MAAND

HALF-PIPE

FUN-BOX

januari

Nieuw Bergen

Siebengewald

februari

Siebengewald

Wellerlooi

maart

Wellerlooi

Bergen

april

Bergen

Well

mei

Well

Afferden

juni

Nieuw Bergen

Nieuw Bergen

juli

Siebengewald

Siebengewald

augustus

Wellerlooi

Wellerlooi

september

Bergen

Bergen

oktober

Well

Well

november

Nieuw Bergen

Afferden

december

Siebengewald

Nieuw Bergen

Naar boven