Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=425090


---

Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Consulaire Zaken Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 14 januari 2002 Auteur mr. drs. M.J.M. Ruhl Kenmerk DCZ/CMRU Telefoon 070 - 3484770 / 4776
Blad /2 Fax 070 - 3485256
Bijlage(n) geen E-mail dpc-cm@minbuza.nl
Betreft Reactie op de brief van mevrouw Demir, kenmerk BUZA-2000-417

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op uw verzoek van 17 september 2001 kenmerk BUZA-2000-417 op de brief van mevrouw Demir, zus van mevrouw Dilek Kurt, die sinds 29 oktober 1999 is gedetineerd in Turkije.

Het feit dat mevrouw Kurt zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit bezit, blijkt tot op heden een directe communicatie tussen haar en de medewerkers van het Consulaat-Generaal onmogelijk te maken, hetgeen vertraging in mijn reactie heeft veroorzaakt. De Turkse autoriteiten stellen zich principieel op het standpunt dat bij bipatride gedetineerden slechts hun Turkse nationaliteit relevant is en dat derhalve consulaire bijstand van het land van hun andere nationaliteit niet noodzakelijk is. Nederland is van mening dat Nederlandse medewerkers van het Consulaat-Generaal toegang dienen te hebben tot een persoon met de Nederlandse nationaliteit die in het buitenland gedetineerd is, ongeacht of hij/zij nog een andere nationaliteit bezit. Over deze problematiek wordt reeds geruime tijd bilateraal diplomatiek overleg gevoerd tussen Nederland en Turkije, echter tot nu toe zonder resultaat.

Het Consulaat-Generaal Istanboel poogt sinds enige tijd direct contact met mevrouw Kurt te leggen. Op 7 november 2001 werd van de directeur van de gevangenis van Gebze, waar zij gevangen zit, vernomen dat mevrouw Kurt 'geen klachten' zou hebben. Omdat alleen mevrouw Kurt zelf deze vragen goed kan beantwoorden, heeft het Consulaat-Generaal Istanboel de door mevrouw Demir gestelde vragen in een brief aan haar voorgelegd op 16 november 2001. Tot op heden is nog geen antwoord ontvangen. Momenteel wordt nagegaan of deze brief ook daadwerkelijk bij mevrouw Kurt is aangekomen. Zodra ik nadere informatie heb ontvangen, zal ik u op de hoogte stellen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
Blad /1

===