CDA

Verburg: korte maatschappelijke stage voor jongeren "voortreffelijk idee"

"Een voortreffelijk idee". Dat is de eerste reactie van Tweede Kamerlid Gerda Verburg op het voorstel van CNV-voorzitter Doekle Terpstra, om jongeren tussen de 14 en 18 jaar verplicht een korte maatschappelijke stage te laten lopen bij een zorg, veiligheids- of welzijnsorganisatie. Terpstra deed zijn voorstel tijdens zijn nieuwjaarstoespraak, maandag 14 januari jl.

Volgens Gerda Verburg "ligt het voorstel in de lijn van het CDA-voorstel, om jongeren na de middelbare school de mogelijkheid te bieden om gedurende een jaar een maatschappelijke stage te doen, waarvoor ze al wat studiepunten en studiefinanciering zouden kunnen krijgen, in plaats van direct te gaan studeren." Voor dat voorstel ontstaat volgens Verburg steeds meer draagvlak. "Ook in het bedrijfsleven, waar bij sollicitatie naar topposities aantoonbare maatschappelijke betrokkenheid steeds wordt gevonden."

Verburg noemt het voorstel van Terpstra een eerste opstap naar een langere maatschappelijke stage na de middelbare school, en is "niet onder de indruk van de tegenargumenten. De korte maatschappelijke stage maakt immers gewoon deel uit van het studiepakket. Er is geen druk van tentamens of werkstukken. En jongeren kunnen, moeten zelf meedenken over de invulling van hun stage. Bovendien kunnen ze op deze manier ontdekken of werken in bijvoorbeeld de zorg hen ligt en bevalt."