Ingezonden persbericht


BRUIDSTAART OMMEN

Ommen bouwt op de huwelijksdag van Willem Alexander en Maxima de grootste bruidstaart (17 meter) ter wereld

NATIONAAL PERSBERICHT 2

d.d. 13 januari 2002

Reminding Ter gelegenheid van het huwelijk van Willem Alexander en Maxima is in september 2001 in Ommen het plan opgevat om de hoogste bruidstaart ter wereld te bouwen als positief signaal voor het jonge paar en om in het Guiness Book of Records te komen. Het huidige record staat op 12.85 meter. Om de exclusiviteit van dit publieksevenement te waarborgen is de organisatie pas op maandag 7 januari jl. naar buiten getreden. Vandaag een vervolgpersbericht met de laatste details.

Maquette Om inzicht te krijgen in de werkelijke afmetingen met betrekking tot de te gebruiken (hoeveelheid) kraanwagens voor de kolossale taart, moest er een maquette gemaakt worden. Normaliter een zeer kostbare geschiedenis, ware het niet dat er een school was die spontaan hulp heeft geboden. Weer een bewijs dat de gehele bevolking van Ommen opeens begrepen heeft dat het menens is. De maquette wordt op dit moment gemaakt door het Vechtdal College. De leerkrachten en de leerlingen zijn zo enthousiast dat ze 's morgens al ruim voor schooltijd met dit speciale project beginnen en er na schooltijd mee doorgaan. Het Vechtdal College wil de maquette eind deze week aan de organisatie over te dragen.

Ingrediënten Alle slagroom wordt beschikbaar gesteld door Coberco (Delicia). Dat is de afgelopen dagen bekend gemaakt door Coberco die het evenement zo origineel vond dat ze haar naam er graag aan wil koppelen.Het betreft 800 liter ongeklopte, gezoete slagroom die in een speciale koeltank wordt aangeleverd. De lengte van de hoogwaardige slangen, die de eenmaal opgeklopte slagroom zelfs naar de 15-de etage moeten transporteren zonder dat er aan kwaliteit verloren gaat, is ca. 40 meter.

Bakkers van start Morgen, maandag 15 januari, begint Bakkerij Ten Brinke in Ommen met de aanmaak van het eerste kapsel (cake) dat dient als basis voor de bruidstaart (een schone foto is toegevoegd). De plakken kapsel zullen na het afbakken snel worden gekoeld en naar een grootste dichtstbijzijnde vriesruimte in Zwolle worden vervoerd. Ook de aanvoer van het kapsel vergt een aparte logistieke aanpak. De vele honderden plakken worden op 2 februari zodanig vervoerd dat ze tijdens de rit Zwolle - Ommen ontdooien en daardoor klaar voor gebruik zijn als ze in Ommen arriveren.

Steigermateriaal De organisatie heeft berekend dat er ruim een kilometer (1000 meter!) steigerpijp nodig is en honderden koppelstukken. Hiervoor is inmiddels stad en land afgereisd en vrijdag jl. is de garantie afgegeven dat het materiaal beschikbaar is. Alleen al de aanvoer van de steigermaterialen vanaf verschillende locaties in Nederland is een logistieke operatie op zich.

De Taart De totale oppervlakte van de eetbare taart wordt voorlopig geschat op ruim 150 vierkante meter.

Bijlage 1: foto chefbakker Berjan ten Brinke (foto FFU)

Bijlage 2: bovenstaand schoon persbericht