RABOBANK NEDERLAND

Rabobank onderzoekt mogelijkheid tot opzetten en beheren fonds voor agrarisch na

Hans Smits op bijeenkomst over financiering agrarisch natuurbeheer

De Rabobank heeft vertrouwen in agrarisch natuurbeheer door boeren. De recent geuite kritiek dat boeren te weinig van de natuur afweten is voorbarig. Veel boeren maken de overstap naar agrarisch natuurbeheer en zij moeten de kans krijgen zich de benodigde vaardigheden eigen te maken. De Rabobank onderzoekt de mogelijkheid tot het opzetten en beheren van een fonds voor het financieren van agrarisch natuurbeheer. De overheid kan daarin een eenmalige koopsom storten om het natuurbeheer door boeren gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld 30 jaar, af te kopen. De overheid sluit met de deelnemende boeren natuurbeheercontracten af, waarvan de looptijd gelijk is aan die van de door haar gestorte koopsom.

Hans Smits, voorzitter van de Hoofddirectie van de Rabobank, maakte dit vandaag bekend op een bijeenkomst in Utrecht ter gelegenheid van de verstrekking van de 1000ste groenfinanciering aan de agrarische natuurvereniging De Utrechtse Venen.

De Rabobank heeft in 2001 haar leidende rol op het gebied van duurzaam ondernemen versterkt. Een goed voorbeeld hiervan is de mijlpaal van het verstrekken van de 1000ste groenfinanciering. De groenregeling heeft zich bewezen als een belangrijke aanjager voor uiteenlopende duurzame innovaties in Nederland. Het succes van de groenfinanciering heeft de Rabobank ertoe gebracht dit jaar een nieuw produkt op de markt te brengen: een sociaal ethisch beleggingsfonds.

Duurzame financieringen
De Rabobank kent twee duurzame financieringen, de groenfinanciering en de milieufinanciering. Naar beide financieringsinstrumenten was vorig jaar veel vraag. Eind 2001 had de Rabobank 1.280 groenfinancieringen verstrekt voor een bedrag van EUR 750 miljoen. De groenfinanciering biedt ondernemers de kans om in groene projecten op het gebied van bijvoorbeeld biologische landbouw, duurzame woningbouw en windturbines te investeren. De Rabo Groen Bank is de financiële bron voor de financieringen. Het balanstotaal bedroeg per ultimo 2001 ruim EUR 1 miljard.
Het aantal milieufinancieringen bedroeg 116, goedgekeurd voor een bedrag van EUR 16,8 miljoen. De milieufinanciering biedt ondernemers die willen investeren in technologie met een milieurendement, een rentevoordeel.

Voor inlichtingen:

Marco de Bruine
Rabobank Nederland
Directoraat Communicatie
tel.(030) 216 28 22
fax(030) 216 19 16
m.a.bruine@rn.rabobank.nl


---

----

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant.
Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit ongeveer 400 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk zo'n 825.000 leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen, en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 142 vestigingen vertegenwoordigd in 38 landen. De Rabobank heeft de hoogste waardering voor kredietwaardigheid van de grote ratinginstituten.
De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen particuliere en zakelijke klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.

14 jan 02 16:44