Ingezonden persbericht


Persbericht

Europees Voorlichtingsbureau voor de Voeding van Dierentuindieren; European Zoo Nutrition Centre

Vanaf 11 januari 2001 kunnen Europese dierentuinen, verenigd in de European Association of Zoos and Aquariums (EAZA) met al hun vragen over voeding van dierentuindieren terecht bij het European Zoo Nutrition Centre (EZNC). Het EZNC is gevestigd in het EAZA kantoor in Artis te Amsterdam. Het centrum is een initiatief van Dr. Ir. W.L. Jansen, directeur van Jagran ZR&D en Ing. J. Nijboer, voedingskundige van Diergaarde Blijdorp.

Het EZNC geeft voorlichting aan Europese dierentuinen over de voeding van hun dieren. Om dit te bereiken wordt alle relevante voedingsliteratuur centraal in Amsterdam verzameld. Ook voedingsvoorschriften zullen worden ontwikkeld. Daarnaast wordt onderzoek door het EZNC geïnitieerd, gecoördineerd en eventueel uitgevoerd om ontbrekende informatie aan te vullen. Informatie wordt aan de dierentuinen aangeboden via telefoon, e-mail, een nog te ontwikkelen internetsite, software, aanvullingen in handboeken en via een opleidingsprogramma voor dierenverzorgers in dierentuinen.

Er zijn ongeveer 1000 dierentuinen in Europa, waarvan er circa 275 verenigd zijn in de EAZA. EAZA houdt jaarlijks een congres. Op het laatste congres, in september 2001 in Praag, gaven de meeste van deze dierentuinen te kennen dat ze regelmatig behoefte hebben aan informatie over de voeding van hun dieren.

Er worden een groot aantal verschillende dieren gehouden. Het is dan ook veel werk om alle kennis en ontwikkelingen bij te houden voor de voeding van al deze dieren. Bovendien is van alle dieren nog lang niet alles bekend over hun voedingsbehoeftes. Voor bijna eenderde van de dieren die behoren tot het EEP (European Endangered Species Programme), is bijvoorbeeld geen of onvoldoende wetenschappelijk voedingsonderzoek uitgevoerd.

Veel dierentuinen formuleren voedingsvoorschriften op basis van ervaring of vergelijking met andere diersoorten. Onderling wisselen dierentuinen deze gegevens uit. Inzichten in de voeding van dieren kunnen ook veranderen. Door goede voorlichting via het EZNC wordt erna gestreefd de gezondheid dierentuindieren te verbeteren.

Het European Zoo Nutrition Center wordt in de opstartfase ondersteund door EAZA, Marwell Preservation Trust in Engeland, Jagran ZR&D en Diergaarde Blijdorp.

Het adres is:

European Zoo Nutrition Centre
C/O Artis
P.O. Box 20164
1000 HP Amsterdam
The Netherlands
Telephone : 020 5200750
Fax : 020 5200752
E-mail : EZNC@nvdzoos.nl

Nadere informatie bij:

Dr. ir. Walter Jansen, tel/ fax. 035 6852302, mobiel 0621 808 816, e-mail Jagran.wl.jansen@wxs.nl