Gemeente Utrecht

Landelijke opleiding hondenwachters in Utrecht van start

Op initiatief van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Utrecht en het Van Hall Instituut in Leeuwarden is vandaag een landelijke opleiding voor hondenwachters van start gegaan. Deze training, die - met tussenpozen - vijf dagen omvat, bestond nog niet. In de eerste groep cursisten zitten vertegenwoordigers van de gemeenten Utrecht, Den Haag, Spijkenisse, Purmerend en Amstelveen. Naast uitwisseling van ervaringen tussen gemeenten biedt de training aandacht voor de hond zoals raskennis en hondengedrag. Daarnaast staat de omgang met mensen centraal: hoe spreek je mensen aan op hun gedrag en hoe ga je om met conflicten.

Voor de gemeente Utrecht is het initiatief voor deze opleiding belangrijk omdat het ook past bij het beleid om de overlast van hondenpoep te beteugelen. Uit een enquête naar de regels voor honden in Utrecht (december 2001) bleek voldoende draagvlak om de aanlijnplicht en de handhaving ervan te continueren en te intensiveren. De opleiding helpt de hondenwachters hun voorlichtende en controlerende taak uit te voeren. Na deze eerste 'try out' kunnen ook andere gemeenten voor de opleiding inschrijven.

In Utrecht zijn momenteel drie hondenwachters actief. Het is de bedoeling dit aantal naar vijf uit te breiden. De hondenwachter geeft voorlichting over voorzieningen, zoals de hondentoiletten en de speelweiden én over de regels. In Utrecht moeten honden aangelijnd zijn, behalve op de speciale speelweiden. Ook moet de poep opgeruimd worden, behalve op de speciale hondentoiletten die iedereen in een straal van ongeveer 250 meter kan vinden. Na twee waarschuwingen kunnen de hondenwachters een bekeuring uitschrijven van 28.