AutoRai

14-1-2002

Saab 9-3X creëert Cross-Over Coupé segment

Saab laat met de 9-3X opnieuw zien aan een spannende reis begonnen te zijn. De conceptcar die schittert op de Detroit Motor Show in januari 2002, combineert net als de in september 2001 gepresenteerde 9X unieke eigenschappen.

De 9-3X beschikt over vierwielaandrijving en het uiterlijk van een sportieve coupé. Het Zweedse merk creëert met dit concept een nieuw deelsegment, dat van de Cross-Over Coupé.

Dit nieuwste studiemodel is tekenend voor de nieuwe weg die Saab ingeslagen is. De 9-3X Cross-Over Coupé vormt het bewijs dat een vierwielaangedreven auto met terreincapaciteiten wel degelijk een zeer sportieve aantrekkingskracht kan uitoefenen.

De coupé biedt plaats aan vier volwassenen en beschikt over een multifunctionele laadruimte. Voor sportieve prestaties, op wat voor soort wegdek dan ook, zorgt een volledig nieuwe, 280 pk sterke V6-turbomotor met een inhoud van 2,8 liter. Deze krachtbron is gekoppeld aan een intelligente vierwielaandrijving.

Het binnen General Motors geldende Epsilon-platform vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van de 9-3X. Vele aspecten en technische specificaties van dit studiemodel keren terug in toekomstige Saab-producten. De belangrijkste kenmerken van de Saab 9-3X zijn het geavanceerde infotainmentsysteem met twee displays, de multifunctionele laadruimte met automatisch uitschuifbare laadvloer, de volledig nieuwe V6-turbomotor met een inhoud van 2,8 liter met de voor het eerst toegepaste Saab Combustion Control (SCC) en een semi-automatische transmissie.

Dit concept is een sportieve interpretatie van het Cross-Over thema, zegt Michael Mauer, hoofd design van Saab. Het is een mix van een coupé en een offroader, en daarmee brengt de auto een sportief imago en pure functionaliteit samen. Op elk tijdstip en onder welke omstandigheden dan ook biedt de 9-3X rijplezier. Met dit studiemodel toont Saab opnieuw de nieuwe designfilosofie. Deze werd vorig jaar voor het eerst voor het publiek zichtbaar met de 9X-studie. Ik vertrouw erop dat de gedachten achter deze auto zullen terugkeren in toekomstige Saabs.

Dat Saab binnen afzienbare tijd met een auto komt die ook in het terrein zijn mannetje staat, blijkt uit de woorden van Peter Augustsson, president en CEO van Saab Automobile AB: We zoeken naar het juiste type product waarmee we het offroadsegment betreden. Het moet innovatief en sportief zijn en beschikken over een multifunctioneel karakter, daarmee lijkt het dus veel op het 9-3X-concept. Een aantal features van deze auto zijn terug te vinden in modellen voor de nabije toekomst.

Saab heeft vorig jaar een vooruitstrevend plan bekendgemaakt. De komende vijf jaar debuteert jaarlijks een nieuw product of concept. Bovendien verdubbelt naar verwachting de komende vijf jaar de jaarproductie tot 250.000 eenheden. De vruchten van deze strategie werden voor het eerst zichtbaar op de Frankfurt Motor Show in 2001 bij de presentatie van de 9X. De 9-3X is het meest recente resultaat.