Persberichten politie Rivierenland

---

Maandag, 14 januari 2002

---


* Met alcohol in verkeer; aanhouding na tip getuige
GIESBEEK - Op 13 januari reed een 43-jarige man uit Giesbeek rond 21.30 uur met zijn voertuig tegen een geparkeerde auto aan de Meentsestraat in Giesbeek. Hij is vervolgens doorgereden. Door een getuige werd het kenteken auto aan de politie doorgegeven die zo direct tot actie kon overgaan. Enkele minuten later werd de man in zijn woning aangehouden. Aan het bureau bleek dat de man 1.40 promille alcohol in zijn bloed had. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

---


*
Politie stelt verdachte van mishandeling politie-ambtenaar civiel aansprakelijk

De 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die verdacht wordt van mishandeling van een medewerker van de politie Rivierenland heeft een dagvaarding gekregen voor de terechtzitting op 18 maart. Er is proces-verbaal opgemaakt ter zake het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel tegen een ambtenaar in de rechtmatige uitoefening van zijn functie. Maar daar blijft het niet bij. Naast de strafrechtelijke afhandeling, gaat de districtchef Rivierenland de man ook civiel aansprakelijk stellen.

De 49-jarige politie-ambtenaar werd door de 23-jarige man met een vuistslag in het gezicht geraakt; naast enkele zwellingen in het gezicht, liep de medewerker ook een lichte hersenschudding op. Dit gebeurde op het moment dat de politie-ambtenaar een aanhouding had verricht tijdens een vechtpartij met tientallen betrokkenen in de Dr. Honigstraat in Zevenaar. De man uit Lobith werd aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau in Arnhem gebracht. Na een verklaring te hebben afgelegd werd de man heengezonden. In het kader van de regeling `Aanhouden en Uitreiken' (AU) kreeg de man een dagvaarding voor 18 maart 2002.

Door de mishandeling was de politie-ambtenaar niet in staat zijn dienst te voltooien. De drie uur, die de organisatie hierdoor misliep, zullen door de districtschef op de man uit Lobith worden verhaald. De man zal een schrijven ontvangen. In het uiterste geval zal een deurwaarder worden ingeschakeld.

De politie zal daarnaast juridische bijstand verlenen aan de medewerker ten einde hem in staat te stellen een civiele procedure te starten ten einde -indien gewenst- persoonlijke schade te kunnen verhalen op de verdachte.

Uitgaan in Zevenaar
De politie beschouwt de vechtpartij in het centrum van Zevenaar overigens als een incident. In december 2001 werd het reeds langer bestaande convenant met de gemeente en de horeca verlengd, waardoor alle betrokkenen zich verplichten tot het plegen van inspanningen om het uitgaan in het centrum van Zevenaar veilig te laten verlopen. De nadruk in het convenant ligt op diverse preventieve maatregelen (door gemeente, horeca en politie). In het uiterste geval treedt de politie op. Daartoe zijn op uitgaansavonden vier medewerkers belast met surveillance in het centrum van Zevenaar.

Tot nog toe verloopt dit succesvol; het aantal incidenten is drastisch verlaagd. De vechtpartij was derhalve een incident.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Politie Rivierenland
Postbus 21, 6900 AA Zevenaar
Internet: communicatie@politierivierenland.nl