KERKEN IN ACTIE

Europese bedrijven financieren oorlog in Congo

Dit is een persbericht van Kerkinactie, ICCO, Pax Christi en Cordaid

Europese bedrijven financieren oorlog in DR Congo via coltanhandel Europese organisaties vragen tijdelijk embargo

Utrecht, 14 januari 2002

Vandaag presenteren twee Europese netwerken van hulporganisaties een nieuw onderzoeksrapport naar de betrokkenheid van Europese bedrijven bij de financiering van de oorlog in de Democratische Republiek Congo via de handel in coltan. Het rapport wordt mede uitgegeven door ICCO, Kerkinactie, Pax Christi en Cordaid. De nieuwe bevindingen onderstrepen de noodzaak om een tijdelijk embargo in te voeren op de handel in coltan met de bezette gebieden van Congo. Alleen een embargo maakt het mogelijk om ter plaatse maatregelen te nemen die kunnen voorkomen dat coltan handel de financiering van de oorlog in de hand werkt.

Het onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoekscentrum IPIS (International Peace Information Service) en toont aan dat Europese bedrijven die coltan verhandelen, bijdragen tot de financiering van de oorlog in Congo. Coltanerts bevat tantalum, een zeldzaam metaal dat gebruikt wordt in de hightech industrie voor de productie van o.a. mobiele telefoons en computers. IPIS onderzocht de commerciële activiteiten in Oost-Congo en Rwanda van een aantal bedrijven dat in het VN-rapport over de illegale uitbuiting van de natuurlijke rijkdommen van Congo werd genoemd. Het gaat o.a. om het Nederlandse Chemie Pharmacie Holland, het Belgische Cogecom en Sogem (dochter van Umicore, ex-Union Minière), het Duitse Masingiro GmbH en het Zwitserse offshore bedrijf Finmining. Sommige van de onderzochte bedrijven hebben een belangrijke rol gespeeld in de voortzetting van de oorlog door een commerciële samenwerking met de rebellen of hun Rwandese bondgenoten. Andere hebben indirect bijgedragen tot de financiering van de oorlog via de belastingen die op hun commerciële transacties geïnd werden door de gewapende actoren, zegt Jeroen Cuvelier van IPIS.

Al vier jaar gaat de Congolese bevolking gebukt onder een oorlog waarvan de belangrijkste inzet de immense natuurlijke rijkdommen van het land zijn. Deze oorlog heeft al aan ten minste 2,5 miljoen mensen het leven gekost. Recente informatie uit de regio is zorgwekkend: een verder verslechterende humanitaire en mensenrechtensituatie en nieuwe gevechten in het Noordoosten van Congo.

Namens de Europese coalitie van NGOs benadrukt Marc-Olivier Herman van de Belgische organisatie Broederlijk Delen de bijzondere verantwoordelijkheid van Europese bedrijven: Toonaangevende Europese hightech bedrijven als Alcatel, Nokia of Siemens moeten van hun kant zorgen dat coltan uit oorlogsgebieden uit hun productielijnen worden geweerd. Cordaid, Pax Christi, ICCO en Kerkinactie werken samen met Broederlijk Delen.

Het onderzoek Supporting the war economy in the DRC: European companies and the coltan trade five case studies wordt vandaag ook gepubliceerd in België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Meer informatie:
Kerkinactie, Jaap t Gilde (persvoorlichter), tel. 030 8801462 of 06 20414460.
ICCO, Erik van Velzen (persvoorlichter), tel. 030 6927 836 of 0653 967 918.
Cordaid, Arjan Brak, tel. 06 47100190.
Pax Christi, Egbert Wesseling, tel. 030 2333346. Het rapport is beschikbaar bij Kerkinactie.

14 jan 02 17:42