Ingezonden persbericht


N I E U W S U I T D O E L

Electronische nieuwsbrief van Doel 2020 - 14 januari 2002 - nr. 1-2

I N H O U D :


- Editoriaal: De Vlaamse parlementsleden nemen een groot risico
- Hoe bezwaar indienen tegen de nieuwe bouwaanvragen?
- Het nooddecreet, een zwarte dag voor het Vlaams parlement
- Europese commissie stelt Nederland in gebreke over uitdieping Westerschelde

- Nood aan Antwerps getijdendok daalt zienderogen
- Vlaamse regering bedreigt ook het Brabantse dorp Neerijse
- Doel verwelkomt nieuwe inwoners

- Alternatief voor Saeftingedok kan Doel redden
NIEUWJAARSRECEPTIE IN DE DOOLEN

Het gemeenschapshuis De Doolen nodigt alle vrienden van Doel uit op een nieuwjaarsdrink met hapjes op zaterdag 19 januari om 18u. Muzikale omlijsting door de Ierse folkgroep Mooncoin. Plaats: De Doolen (vroegere gemeenteschool), Engelsesteenweg 8.

EDITORIAAL : DE VLAAMSE PARLEMENTSLEDEN NEMEN EEN
GROOT RISICO

Twee keer al schorste het hoogste rechtsorgaan in dit land de bouwver- gunning voor het Deurganckdok. Ook de eerste gewestplanwijziging, die dit dok en de vernietiging van Doel moest mogelijk maken, werd onge- daan gemaakt. Binnenkort gebeurt waarschijnlijk hetzelfde met de twee- de gewestplanwijziging.

Daarmee liggen de werken normaal voor jaren stil en dient alles van voren af aan begonnen. Doel staat dan opnieuw op de kaart als woon- gebied! Dat is het voorlopig resultaat van de volgehouden democratische actie die de Doelenaars en hun medestanders al jaren voeren.

Dit alles zou de overheid moeten aanzetten tot een grotere bescheiden- heid en een poging om een vergelijk te zoeken met de Doelenaars. Maar een kliek havengezinde parlementsleden werkte, in nauwe samenwerking met het kabinet-Stevaert, in het diepste geheim een zogenaamd 'validatie- decreet' uit. De hoorzitting in het Vlaams Parlement, waar Doel 2020 voor het eerst zijn standpunt kon vertolken, bleek weinig meer dan schone schijn.

Met deze uitzonderingswet zet het Vlaams Parlement de Raad van State buitenspel en creeert het de mogelijkheid een bouwvergunning af te leveren zonder gewestplan, zonder ruimtelijk uitvoeringsplan, zonder dat burgers bezwaren kunnen uiten. Het zijn methoden die men verwacht in totalitaire staten.

Volgens de Vlaamse volksvertegenwoordiging verantwoorden de schade- claims een uitzonderingswet. Maar wat zal het parlement ondernemen als het Arbitragehof het validatiedecreet schorst of vernietigt? Wat als de werken opnieuw worden stilgelegd? Gaat men dan "in naam van het algemeen belang" onze advocaten opsluiten of tanks inzetten tegen de Doelenaars? De kans dat met dit decreet het financiele debacle op termijn nog groter wordt, is niet denkbeeldig.

Wij hebben de Vlaamse politici steeds gewaarschuwd dat zolang men geen respect opbrengt voor Doel en de poldergemeenschap, dit dossier hen zal blijven achtervolgen. Er bestaan mogelijkheden om Doel en de polder optimaal te vrijwaren. Maar blijkbaar zijn vele Vlaamse parle- mentsleden zo gefixeerd op Antwerpse havenlobby dat Doel voor hen al niet meer bestaat. Zo bestendigen zij de oprotpremies voor de inwoners van Doel en verder mag het dorp rustig wegrotten in de vergetelheid. Van de leefbaarheidsprietpraat van Agalev en de voormalige VU is op het terrein immers niets te merken.

Het kan tellen voor een parlement dat altijd de mond vol heeft over "democratie" en "betrokkenheid van de burger". De Vlaamse parlements- leden hebben een groot risico genomen.

Doel 2020

HOE BEZWAAR INDIENEN TEGEN DE NIEUWE
BOUWAANVRAGEN?


-- Direct na de goedkeuring van het nooddecreet dienden het Havenbe- drijf en AWZ acht nieuwe bouwaanvragen voor het Deurganckdok en bijhorende natuurcompensaties in. Tot 4 februari kunnen alle Vlaamse burgers een bezwaarschrift indienen. ---

De bouwaanvragen betreffen: A. bouw kaaimuren en aanleggen spoor- zaten; B. baggerwerken en berging van de uitgraafspecie in nog maag- delijk poldergebied; C. aanleg van de leefbaarheidsbuffer voor Doel; D. wegenwerken in de Waaslandhaven; E. opnieuw afgraven van het eerder opgespoten Paardeschor; F. graven van een grote plas in landbouwgebied ter hoogte van de Drijdijk in Verrebroek; G. aanleg van een zoetwater- kreek in de reservatiestrook van de buffer (actueel landbouwgebied). De achtste aanvraag betreft spoorontsluitingen voor het Deurganckdok.

Hiernaast liep van 8 januari tot 6 februari een openbaar onderzoek voor twee milieuvergunningen (een voor de exploitatie van het Deurganckdok en een voor de berging van de specie), maar die werden wegens fouten in de eerste aanvraag teruggetrokken.

Welke bezwaren kan men aanvoeren? Voor alle aanvragen geldt dat ze in strijd zijn met de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, omdat zij de voor de burgers gegarandeerde rechten buiten werking stellen.

Voor wat aanvragen A en B betreft: er moet worden teruggekeerd naar de begrenzing van het Deurganckdok zoals bepaald bij afgifte van de eerste bouwvergunning (24.08.99), waarbij de Verkortingsdijk met landschaps- heuvel de grens vormde in de richting van het dorp. Dit brengt mee dat de leefbaarheidsbuffer zoals nu voorzien, veel te dicht bij het dorp komt. Ook de inname van gronden ten noorden van de vroegere lijn-De Bondt om specie te bergen, moet worden afgewezen vermits binnen het haven- gebied nog voldoende bergingsmogelijkheden voor handen zijn.

Aanvragen F en G dienen te worden afgewezen omdat ze voorafgaand uitgaan van een hypothetische havenuitbreiding ten noorden van de lijn- De Bondt. Er kan geen sprake zijn van een voorafgaandelijke aanleg van bufferzones, waardoor een groot poldergebied wordt afgesneden van de andere polderdorpen. Bovendien houden deze compensaties op geen enkele manier rekening met het historische polderlandschap. Voor aanvraag G dient zelfs een eeuwenoude hoeve te verdwijnen. Dat geldt eveneens voor de aanleg van de leefbaarheidsbuffer en werken bij de berging van de species. Zogenaamde natuurcompensaties die op geen enkel gebied rekening houden met een waardevol cultuurlandschap, lijken ons eerder een vloek dan een zegen.

Wij raden alle eigenaars en gebruikers uit het betrokken gebied aan te- vens een schadeclaim in te dienen die de schade raamt die zij zullen ondervinden als bovengaande werken doorgaan. Bezwaarschriften kun- nen door iedereen opgestuurd worden tot 1 februari en moeten gericht worden aan het College van burgemeester en schepenen, Stationstraat 2 te 9120 Beveren.

'RED DE VOORKEMPEN' REDT ? DOEL

De milieu-organisatie 'Red de Voorkempen' uit Schoten wilde volgens haar voorzitter Paul Staes (ex-CVP) "de stap over de stroom zetten". Daarom overhandigde ze een cheque van 744 euro (30.000 fr) aan Doel 2020. "We steunen Doel 2020 in zijn strijd voor het behoud van het dorp", aldus Staes. Doel 2020 zal met het geld een gerechtelijke proce- dure bij het Arbitragehof beginnen.
Wil u ook meehelpen om het nooddecreet te laten vernietigen? Steun ons dan op rek. nr. 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, met vermelding "Procedures". Vanaf 60 euro (2.420 fr) krijgt u een exemplaar van het boek "Doel moet blijven!" van Ferdinand De Bondt, Jan Creve en Bart Martens cadeau.


---
HET NOODDECREET, EEN ZWARTE DAG VOOR HET VLAAMS
PARLEMENT


-- Op woensdag 12 december keurde het Vlaams parlement het noodde- creet over het Deurganckdok goed, op 20 december verscheen de tekst in het Staatsblad. De goedkeuring is een historisch dieptepunt in de geschie- denis van het Vlaams parlement. ---

Het nooddecreet werd goedgekeurd door de meerderheidspartijen SP.A, VLD, Spirit en Agalev maar ook door de oppositiepartijen CD&V en N- VA. CD&V-ers Jos de Meyer en Trees Merckx onthielden zich, het Vlaams Blok stemde tegen.

Met het nooddecreet verklaart de Vlaamse regering het Deurganckdok en een reeks door Europa opgelegde natuurcompensaties tot "werken van dwingend groot algemeen en strategisch belang". Daarnaast kan de Vlaamse regering zelf bouwvergunningen verlenen voor deze werken in strijd met de bestemmingen van het gewestplan. De Vlaamse regering breekt hiermee dus haar eigen ruimtelijk beleid, dat gebaseerd was op een strikt respect voor de gewestplannen, af. Terwijl elke Vlaamse burger het gewestplan moet naleven, moet de Vlaamse regering dat nu bij wet niet meer.

Doordat de Vlaamse regering dit decreet liet indienen door Vlaamse par- lementsleden, kan het decreet zelf niet vernietigd worden door de Raad van State. Gelukkig kan dat nog wel door het Arbitragehof. Net als de Boerenbond (de natuurcompensaties betekenen het einde van heel wat landbouwbedrijven) heeft Doel 2020 aangekondigd het nooddecreet te zullen aanvechten.

Minister van ruimtelijke ordening Van Mechelen (VLD) ging meteen verder op het elan van het nooddecreet. Hij kondigde aan dit voorjaar nog voorstellen in te dienen om de procedures bij grote werkzaamheden te "versoepelen", en noemde de werken aan de Antwerpse Leien als voor- beeld (GVA, 13.12.01). De Bond Beter Leefmilieu waarschuwt dus terecht voor de precedentwaarde van het nooddecreet.


---
EUROPESE COMMISSIE STELT NEDERLAND IN GEBREKE
OVER UITDIEPING WESTERSCHELDE


-- In een vertrouwelijk rapport maakte de Europese Commissie vorig jaar brandhout van de lakse manier waarop Nederland bij de verdieping van de Westerschelde omgaat met de natuurcompensaties. Ze dreigt het land voor het Europees Hof van Justitie te dagen. ---

De Commissie zegt dat de Nederlandse regering haar wettelijke verplich- tingen om de natuurschade die optreedt bij het uitdiepen van de vaargeul te compenseren, niet nakomt. De afgelopen jaren is de vaargeul 1,80 m verdiept ten behoeve van de Antwerpse haven.

De Nederlandse en Vlaamse regeringen hadden in 1995 zo'n 30 miljoen euro (1,2 miljard fr) voorzien, ondermeer om binnendijks kreken te her- stellen. De Commissie zegt nu dat alleen ontpoldering en buitendijkse projecten aan de Europese Richtlijnen voldoen, maar daar wil men in Zeeland niet van weten. Ondertussen eist de Vlaamse regering een bijko- mende uitdieping met nog eens 1,40 m.


---
NOOD AAN ANTWERPS GETIJDENDOK DAALT ZIENDEROGEN


-- Het havenbedrijf schreeuwt voortdurend moord en brand over de overlevingskansen van de Antwerpse haven, en stelt het Deurganckdok voor als de belangrijkste redplank. Ondertussen blijkt steeds meer dat de internationale scheepvaart dit Antwerpse dok niet echt nodig heeft. ---

Zo zei Jan Pellens, baas van de Hessenatie, in een interview (GVA,
1.1.02) dat de grote rederijen op dit moment terug vragen om hun containers achter de sluizen te kunnen lossen in plaats van in een getijdendok. Dit is immers goedkoper en de schepen hebben toch overcapaciteit, zodat ze liever een beetje tijd verliezen maar minder moeten betalen.

De internationale scheepsvaart-website ci-online meldde op 19.12.01 dat het Indisch/Srilankaanse redersconsortium Ises zich terugtrekt uit Ant- werpen en naar Rotterdam trekt. Dit is een verlies van 30.000 diepzee- containers per jaar. Daarnaast verlieten het Taiwanese Evergreen, K-Line en MISC de Noord Natie om bij een partner in Rotterdam in te trekken. (Bron: www.ci-online.co.uk).

Jan Pellens van Hessenatie overtuigde alvast Evergreen om in de plaats naar Zeebrugge uit te wijken, iets waarvoor hij naar eigen zeggen in Antwerpen scheef bekeken wordt (FET, 29.10.01). Volgens Pellens kunnen de twee Vlaamse havens samen trafieken wegtrekken uit Rotter- dam, maar blijft schepen Delwaide zich blindstaren op de strikt Ant- werpse belangen.


---
VLAAMSE REGERING BEDREIGT NU OOK NEERIJSE

De Vlaamse Maatschappij voor Waterwinning (VMW) wil dit jaar een mega-project voor waterwinning opstarten in het piepkleine Neerijse, in het golvende landschap tussen Brussel en Leuven. De VMW wil vlakbij de dorpskom twee mengbekkens bouwen van elk een miljoen kubieke meter, samen zo'n 50 ha groot. De opgegraven grond wil de VMW weg- voeren langs de smalle bochtige N253. Twintig jaar lang zullen tot 200 vrachtwagens per dag door de dorpskern denderen. "De doodsteek voor ons dorp", zegt een bewoner. Een aantal bewoners van de Loonbeekstraat zijn, met de steun van het gemeentebestuur van Huldenberg, naar de Raad van State gestapt.


---
DOEL VERWELKOMT NIEUWE INWONERS


-- In het kader van het woonrecht heeft de Intercommunale Vereniging van het Land van Waas eind vorig jaar de eerste woningen aan twee gezinnen toegewezen. De procedure om een woning te kunnen huren duurt echter zeer lang, wat nogal wat mensen afschrikt. ---

Half november 2001 waren er 44 woningen beschikbaar waarvan 7 onmiddellijk bewoonbaar. 16 woningen hebben kleine herstellingen nodig, in 18 andere moeten zware kosten gedaan worden en 3 woningen zullen afgebroken worden. De Intercommunale verhuurt de huizen aan 75 tot 375 euro (3000 tot 15000 fr) per maand.

Ondertussen hebben zich al minstens 20 kandidaat-bewoners aangemeld. 10 daarvan zijn Doelenaars die intern willen verhuizen, 7 komen uit het Waasland, 2 uit de provincie Antwerpen en 1 uit Limburg. De Intercom- munale stuurde begin 2002 opnieuw enkele dossiers door naar het Bever- se schepencollege, begin februari zullen dus nog enkele huizen toegewe- zen worden aan nieuwe inwoners.

Het schepencollege gaat van alle kandidaat-bewoners na of hun "motiva- tie wel correct is". "We willen enkel ernstige mensen in Doel om de marginalisering tegen te gaan", aldus Jef Foubert van de Intercommuna- le. In de praktijk duurt dit zolang dat veel mensen voortijdig afhaken.

Is dit de bedoeling van de Vlaamse regering? In elk geval zorgt dit woon- recht er niet voor dat de bevolking van Doel op peil blijft. Volgens de dienst bevolking van Beveren is het aantal inwoners tussen januari 1998 en oktober 2001 gedaald tot 684 (-23%).

Doelenaars die hun huis vrijwillig verkopen maar er in blijven wonen, moeten na een jaar (vaak erg hoge) huur betalen. Pas als ze effectief vertrekken, krijgen ze een premie. Daardoor trekken ze er liever meteen uit, wat de leegloop in het dorp nog versnelt. Het woonrecht dient dus om nog meer Doelenaars te verjagen!

Info over huurhuizen in Doel: Intercommunale Land van Waas, Lamstraat 113, 9100 St-Niklaas, tel. 03-776 65 93.


---
ALTERNATIEF VOOR SAEFTINGEDOK KAN DOEL REDDEN


-- Ten vroegste in 2007 wil de Vlaamse regering een nieuw dok bouwen pal op het dorp Doel. Voor dat Saeftingedok ligt nu een alternatief op tafel, dat uitgaat van inbreiding en het dorp laat bestaan. ---

Het alternatief bestaat erin het Deurganckdok te verbinden met het Verre- broekdok en het zuidwestelijke deel van het Doeldok. Zo ontstaan een nieuw getijdendok, dat zonder sluis met de Schelde verbonden zou zijn, en 10 km nieuwe containerkade. Wel moet het Waaslandkanaal afge- damd worden juist voorbij het Vrasenedok, dat enkel toegankelijk blijft via de Kallosluis.

De kaaien en de diepgang van het Verrebroekdok zouden moeten ver- hoogd worden en de terminals van Grimaldi en Hessenatie zouden moeten verhuizen. Maar een geplande sluis ten zuiden van het Deur- ganckdok moet in dit scenario niet gebouwd worden en Doel moet niet verdwijnen. En twee nutteloze dokken worden eindelijk gevaloriseerd.

Het alternatief werd enkele jaren geleden naar voor geschoven door de milieubeweging maar toen zonder onderzoek opzijgeschoven. In de huidige omstandigheden, met ondermeer de erbarmelijk situatie op het vlak van natuurcompensaties voor het Deurganckdok, zou het een goed- koop alternatief kunnen zijn. Het Havenbestuur laat het momenteel be- studeren. Volgens Jos Stassen (Agalev) is het plan zowel financieel als technisch haalbaar.


---

- K O R T E B E R I C H T E N -

WELLICHT MARKTWAGEN IN DOEL : Eind 2001 sloten na de bakker ook een restaurant, een voedingszaak, een herberg en het KBC- filiaal hun deuren. Dat geeft vooral problemen voor bejaarde inwoners. De gemeente Beveren denkt er nu aan regelmatig een marktwagen naar Doel in te leggen. Ondertussen kunnen Doelenaars voor bankverrich- tingen tot april fulltime terecht bij het Landbouwkrediet, en vanaf dan tot minstens midden 2003 enkel op voormiddagen. Ook het postkantoortje van Doel blijft open.

PROVINCIE OVERWEEGT HOOGHUIS TE KOPEN : Het Hooghuis is een historisch gebouw naast de kerk van Doel. Het dateert uit 1613 en was het buitenverblijf van de Antwerpenaar Pieter Paul Rubens. Agalev- provincieraadslid Sylvain Lockefeer stelt nu voor dat de provincie Oost- Vlaanderen dit gebouw omwille van zijn cultuurhistorische waarde zou aankopen en er een permanente tentoonstellingsruimte zou van maken. De actieve Lockefeer, die Doel altijd een warm hart heeft toegedragen, gaat op pensioen en laat zijn zetel over aan zijn opvolger.

DOELS GEMEENTESCHOOLTJE GAAT DOOR: De directeur van de Beverse gemeenteschool, waarvan het schooltje van Doel een afdeling is, stelde voor om de eerste klas (14 leerlingen) en de derde graadsklas (15 leerlingen) voor 12 uren te ontdubbelen en een aparte leermeester licha- melijke opvoeding in dienst te nemen. Daarvoor zijn er echter 27,5 uren te kort in het lestijdenpakket. De gemeenteraad heeft nu beslist om die 27,5 uren dit schooljaar ten laste te nemen.

FILM 'VERDRONKEN LAND' : Eind vorig jaar zonden de Nederlandse IKON de film "Verdronken Land" van Carin Goeijers uit. De film, een co-productie met Canvas, legt een link tussen het dorp Saeftinghe dat in 1570 onder de golven verdween en Doel dat nu onder het slib dreigt te verdwijnen. Hij is gedraaid in Doel en omgeving en een aantal inwoners, zoals pastoor Werkers van Prosperpolders spelen er in mee. Hij figureert ook op een postkaart die van de film gemaakt werd.

NIEUWE VERBRANDINGSOVEN DOEL : Naar aanleiding van een bericht in Nieuws uit Doel van 22 oktober 2001, stelde Vlaams volksver- tegenwoordiger Marleen Van den Eynde een vraag aan minister Dua van leefmilieu (parl. vraag nr 60 van 27.11.01). Dua liet weten dat het om een installatie gaat voor de verbranding van 233.000 ton waterzuiveringsslib in combinatie met 233.000 ton hoogcalorische residuen afkomstig van ondermeer biologische voorbehanding van huisafval. Het moratorium op nieuwe ovens wordt volgens de minister niet overtreden omdat dat enkel betrekking heeft op nieuwe roosterovens terwijl het hier over een milieu- vriendelijker techniek (de wervelbedoven) gaat.

SCHELDEWIJDINGSFEESTEN 2002 KRIMPEN IN : Het Schelde- wijdingscomite liet weten dat de editie 2002 van de bekende zomer- feesten in Doel wil beperken tot de Scheldewijdingsmis en de boot- wijding. Het motiveert deze beslissing met de leegloop van Doel. Onstaan in 1975 als verzet tegen de toenmalige bedreiging van het dorp, zijn de Scheldewijdingsfeesten uitgegroeid tot een massatoeristische attractie waar elk jaar zo'n 15.000 op afkomen. Gemeenteraadslid Stevenheydens (VB) stelde aan de gemeente Beveren voor om de organisatie over te nemen, waarop schepen Lauwers (CD&V) beloofde met het organiserend comite te zullen praten. Doel 2020 deed het gemeentebestuur ondertussen concrete voorstellen om de feesten te behouden..

GAZET VAN ANTWERPEN CENSUREERT HAAR EIGEN
INTERVIEW : Een interview met Doel 2020-advocaat M. Storme werd op bevel van de hoofdredacteur van de Gazet van Antwerpen uit de krant van 27.11.01 geschrapt, hoewel de betrokken journalist precies de vragen stelde die de hoofdredacteur hem had gedicteerd. Die vragen waren bijzonder hard, de redacteur noemde Storme zelfs "onze lokale Bin Laden". Maar zijn antwoorden waren blijkbaar te juist voor de heer hoofdredacteur. De tekst van het gecensureerde interview is te vinden op www.doel2020.org (onder 'documentatie' en 'persmededelingen').

ENQUETE LEEFBAARHEID NIET IN DOEL : In november hield de gemeente Beveren een leefbaarheidsenquete in haar polderdorpen Kiel- drecht, Verrebroek en Kallo. Daarbij wordt de inwoners gevraagd naar hun mening over de aanwezige bedrijven, het wonen, het milieu, ver- keersverbindingen etc. Ondanks protest vond het gemeentebestuur het echter niet nodig om ook de inwoners van Doel om hun mening te vragen.

DOEL 2020 IN LONDEN EN SINGAPORE : Diverse internationale media volgen de zaak-Doel van dichtbij. Naar aanleiding van het nood- decreet kwam Doel 2020-advocaat Matthias Storme ook verschillende keren aan bod in de scheepvaartkrant "Lloyd's List", verschijnend te Londen, en in "The Business Times Singapore". Daarbij maakte hij duidelijk dat er heel wat lokaal verzet was tegen het Deurganckdok en dat er een goede kans is dat hogere rechtbanken het nooddecreet vernie- tigen. De artikels zijn te vinden resp. op de website www.ci-online.co.uk die internationaal scheepvaartnieuws verzamelt en op http://business- times.asia1.com.sg.


---

- D E A C T I E V A N D O E L 2 0 2 0 -

ZELFKLEVERS EN T-SHIRTS

Volgend actiemateriaal van Doel 2020 is beschikbaar:


- autoklever 'Een hart voor Doel en de polderdorpen' (3 voor 2,50 euro, verzending inbegrepen)

- zelfklevers met schietschijf 'Doel moet blijven (2,50 euro voor 20 stuks, verzending inbegrepen)

- wit T-shirt met schietschijf 'Doel' (5 euro + 1,25 euro verzendingskosten, maten M-L)

- regenhoedje 'Doel blijft' (1,25 euro + 0,90 euro verzendingskosten)
- affiche 'Stop de waanzin', geschilderd door Doelenaar Rudi Van Buel (2,50 euro voor een A4 of 5 euro voor een dubbele A4 + 0,90 fr verzendingskosten)

- T-shirt 'Stop de waanzin', met schilderij van Doelenaar Rudi Van Buel (10 euro + 1,25 euro verzendingskosten, maten M-L-XL-XXL)

Zelfklevers kan u bestellen door een briefje van 5 euro (200 fr) op te sturen naar Marina Apers, Scheldemolenstraat 61, 9130 Doel m.v.v. van de soort die u wenst. Zelfklevers, T-shirts, hoedjes en de affiche kan u bestellen door het juiste bedrag over te schrijven op rek. nr. 418- 6058891-29 van Doel 2020, met vermelding van wat u wenst, hoeveel en in welke maat.

BOEKEN OVER DOEL


- Onder de titel "Doel moet blijven!" schreven Ferdinand De Bondt, Jan Creve (Doel 2020) en Bart Martens (BBL) een boek over de historiek van de Linkeroever en het Deurganckdok. Prijs: 14,25 euro (12,27 + 1,98 euro verzendingskosten).

- In "Doel, dorp aan de geldstroom" vertelt journalist Frank Pollet het verhaal van Doel, zijn bewoners, de strijd tegen de havenuitbreiding, de onteigenaars, de geldwolven etc. Naast de teksten staat telkens een schitterende foto van Stefaan Van Hul. Uitgegeven door Abimo. Prijs: 20,60 euro (18,62 + 1,98 euro port).

- "Nog enkele weken of maanden": een boek van Dianne Nuyts over de laatste levensmaanden van haar moeder met het bedreigde Doel op de achtergrond. Prijs: 18,10 euro (port inbegrepen).

Deze boeken zijn te koop door het vermelde bedrag over te schrijven op rek. nr. 418-6058891-29 van Doel 2020, met vermelding van de titel en uw volledige naam en adres.

GELEIDE WANDELINGEN IN DOEL EN DE POLDER

Doel 2020 heeft verschillende gidsen ter beschikking, zoals Maurice Vergauwen die in de jaren '70 veldwachter van Doel was. Naast verken- ningen van Doel-dorp verzorgen wij ook natuurwandelingen in de polder. Zowel individuele bezoekers als verenigingen kunnen een geleid bezoek of zelfs een volledig dagprogramma aanvragen. Meer informatie bij: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71. Voor landbouwers hebben wij een apart programma. Info: Paul Van Broeck, Belgische Dreef 4, 9130 Kieldrecht (Prosperpolder).

VOORDRACHTEN

Doel 2020 verzorgt voordrachten voor culturele en andere verenigingen, bedrijven, scholen etc. over Doel en de polder. Daarbij leert u alles over de geschiedenis en de toeristische mogelijkheden van het Scheldedorp, alsook over de havenuitbreiding op de Linkeroever. Info: Jan Creve, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, tel. 03-773 28 33, email: jan.creve@yucom.be.

RECHT VOOR DOEL

Doelenaars kunnen gratis terecht bij de advocaten van Doel 2020 voor juridische hulp of advies i.v.m. onteigeningen of huurproblemen. Meldt u bij Marina Apers (Scheldemolenstraat 61, tel. + fax: 03-575 88 62) of Maurice Vergauwen (Camermansstraat 12, 03-575 81 71), die de zaak zullen doorspelen aan onze advocaten. U kan ook de coordinator van Recht voor Doel contacteren: mr. Fred Van Raemdonck, Amerikalei 196 (bus 4), 2000 Antwerpen, tel. 03-213 32 20, fax: 03-227 44 34, e-mail: rechtvoordoel@advalvas.be.

VERSPREID ONS VAN VEURNE TOT MAASEIK

Met deze nieuwsbrief wil Doel 2020 iedereen in Vlaanderen bereiken die met Doel sympathiseert (of invloed kan uitoefenen). Kent u mensen die dit zouden moeten ontvangen, stuur dan hun adres (er is ook een papieren versie) of e-mailadres aan: Rudi Van Buel, Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, doel_forever@belgium-mail.com.


---

- C O L O F O O N -

Verantwoordelijke uitgever: Ferdinand De Bondt, Pr. Josephine- Charlottelaan 31, 9100 St-Niklaas

INFO DOEL 2020


- Algemeen adres (ook voor abonnementen 'Nieuws uit Doel'): Doel 2020, Rudi Van Buel, p/a Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, tel. 03-575 88 11 (na 18u), e-mail: doel_forever@belgium-mail.com
- Bankrekening: 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht

- Redactie 'Nieuws uit Doel': Paul Maes, Nijken 18, 9400 Denderwindeke, tel. 054-34 20 61, e-mail: nieuwsuitdoel@advalvas.be.
- Voordrachten: Jan Creve, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, tel. 03- 773 28 33, jan.creve@yucom.be.

- Actiemateriaal en documentatie: Marina Apers, Scheldemolenstraat 61, 9130 Doel, tel. + fax 03-575 88 62

- Wandelingen en dagprogramma's: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71

- Recht voor Doel: mr. Matthias Storme; mr. Fred Van Raemdonck (coordinator), Amerikalei 196 (bus 4), 2000 Antwerpen, tel. 03-213 32 20, fax: 03-227 44 34, e-mail: rechtvoordoel@advalvas.be.
- Gemeenschapshuis De Doolen: Engelsesteenweg 8, 9130 Doel, tel.: Johan De Vriendt, 0479-99 06 71.

INTERNET


- Doel 2020: www.doel2020.org

- Doel en zijn geschiedenis: http://gallery.uunet.be/rudiger.van.buel
- Volledig persoverzicht over Doel en de Linkeroever sinds 1963 tot nu.
- Toekomstplan voor Doel


---