ANBO


Persberichten

Utrecht, 14-01-2002

Ouderenbonden vragen minister Borst in te grijpen
Ook ouderen de dupe van conflicten huisartsen en zorgverzekeraars
De ouderenbonden PCOB, Unie KBO en ANBO maken zich ernstig zorgen over de manier waarop diverse huisartsen hun contracteerproblemen met zorgverzekeraars afwentelen op hun patiënten. Dat hebben zij vandaag in een brief laten weten aan minister Borst, Zorgverzekeraars Nederland en de Landelijke Huisartsen Vereniging. De ouderenbonden vragen minister Borst de regie in handen te nemen zodat het conflict, waarvan (oudere) patiënten de dupe worden, opgelost wordt.
Veel huisartsen adviseren patiënten om van arts of van verzekeraar te veranderen wanneer de huisarts geen contract heeft met de betreffende verzekeraar. Verder laten diverse huisartsen ziekenfondspatiënten de verleende zorg zelf betalen tegen particulier tarief, terwijl niet bekend is of de patiënt de nota's bij de verzekeraar kan declareren. De ouderenbonden vinden dit een zeer kwalijke zaak. Niet alleen krijgen de (oudere) patiënten te maken met financiële onzekerheid, ook komt op deze manier de vertrouwensrelatie tussen de (oudere) patiënt en de huisarts onder druk te staan.

In hun brief aan minister Borst constateren de bonden dat de minister de regie te veel uit handen heeft gegeven, met onder meer de genoemde problemen als gevolg. Verder spreken de ouderenbonden hun bezorgdheid uit over de plannen van het kabinet om de zorgverzekeraars een grotere regierol te geven. De ontstane problemen geven aan dat de regiefunctie die de zorgverzekeraars nu hebben om contracten te sluiten met huisartsen op dit moment totaal niet functioneert.

In hun brief aan Zorgverzekeraars Nederland en de Landelijke Huisartsen Vereniging hebben de ouderenbonden de betrokkenen met klem gevraagd hun verantwoordelijkheid te nemen om de problemen onderling op te lossen. Dit om te voorkomen dat ouderen zich gedwongen voelen om van arts of verzekeraar te wisselen.