Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

AutoCAD HBO-opleiding levert eerste afgestudeerden

Rotterdam, 14 januari 2002 De eerste lichting studenten heeft met succes de nieuwe AutoCAD HBO-opleiding afgerond. Deze opleiding tot AutoCAD Certified Engineer is een initiatief van Autodesk en is in Nederland de enige AutoCAD gerelateerde studie op HBO-niveau. De opleiding wordt verzorgd door het Acad Instituut ( s Hertogenbosch), Isah Engineering Software (Tilburg), Ithema (Eindhoven) en het TEC CAD College (Nijmegen). Dit zijn Authorized Training Centers van Autodesk. Het studieprogramma is ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met de vier genoemde Authorized Training Centers.

Een AutoCAD Certified Engineer kan de mogelijkheden van AutoCAD optimaal benutten en optimaal inzetten binnen de eigen bedrijfssituatie. Dit betekent verhoging van de efficiency, kwaliteitsverbetering, tijdswinst en kostenbesparing.

De AutoCAD HBO-opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het theoretische gedeelte beslaat acht dagen waarbij de deelnemer kan kiezen uit de specialisaties AutoCAD System Manager, AutoCAD Architectural Designer en AutoCAD Mechanical Designer. Ter afsluiting van de opleiding moet de kandidaat een praktische eindopdracht uitvoeren. Dit gebeurt binnen het bedrijf waar hij of zij werkt. Na succesvolle verdediging van de eindopdracht ontvangt de deelnemer een HBO-diploma, uitgereikt door de Hogeschool Amsterdam. Hij of zij mag dan de titel AutoCAD Certified Engineer voeren. Na afronding van de opleiding is het mogelijk door te stromen naar de HTO-opleiding Middle Management. System Manager
Een AutoCAD Certified Engineer die de specialisatie System Manager heeft gevolgd, is in staat om de inzet van AutoCAD af te stemmen op de eigen bedrijfssituatie. Hij kan een probleem analyseren, hiervoor verschillende oplossingen bedenken, de hieraan verbonden consequenties overzien en beslissen wat gezien de bedrijfssituatie de beste oplossing is. Daarnaast begeleidt hij tekenaars bij het professioneel en efficiënt inzetten van de functionaliteit binnen AutoCAD.

Architectural en Mechanical Designer
De specialismen Architectural Designer en Mechanical Designer richten zich op het ontwerpen zelf. Het maken van 3D-ontwerpen neemt daarbij een centrale plaats in. Voor Architectural Designers is met name het presenteren en het visualiseren van gemaakte ontwerpen een belangrijk aspect. Hiervoor worden bijvoorbeeld bewegende beelden en korte filmpjes ingezet. Binnen het specialisme Mechanical Designer ligt de nadruk op parametrisch ontwerpen. Door bij de opzet van een ontwerp de samenhang tussen de verschillende elementen te definiëren kunnen op eenvoudige wijze variaties in een ontwerp worden gemaakt.

Zeven afgestudeerden
Van de eerste zeven deelnemers die nu zijn afgestudeerd, hebben zes hun opleiding gevolgd bij het TEC CAD College in Nijmegen en één bij het Acad Insituut in s Hertogenbosch. Wilbert Barten, werkzaam bij John Crane-Lips Propulsion in Drunen, is erg enthousiast over het hoge niveau van de opleiding. "Ik heb met name geleerd hoe ik Autodesk optimaal kan inzetten binnen ons bedrijf. Met deze kennis heb ik de gebruikersinterface echt kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door de specifiek voor onze situatie gemaakte lay-out een professionele uitstraling te geven en het oproepen van symbolen te vereenvoudigen. Het meest heb ik opgestoken over VBA (Visual Basic for Applications). Ik heb veel geleerd over het programmeren van routines. Met name hoe je die zo kunt opzetten dat ze eenvoudig zijn te onderhouden en eventueel zijn te hergebruiken. Als een ervaren AutoCAD-gebruiker heb ik toch ontzettend veel bijgeleerd."

Michel van den Maagdenberg is verantwoordelijk voor het beheer van de informatiesystemen en de ontwikkeling van CAD-applicaties binnen de afdeling Engineering bij Flowserve Roozendaal. Hij is met name te spreken over de praktijkgerichtheid van de opleiding. "De afstudeeropdracht dwingt je de theorie direct toe te passen. Die opdracht voer je bovendien uit binnen je eigen bedrijf. Het bood mij de kans om een doordachte oplossing te zoeken voor een probleem op onze afdeling. Bij Flowserve hebben we dus direct profijt van het feit dat ik deze opleiding volg." Informatie
Meer informatie over de opleiding tot AutoCAD Certified Engineer is te vinden op: www.autodesk.nl/onderwijs. Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen met:

ACAD Instituut

( s Hertogenbosch)

073-6484 555

www.acadinstituut.nl

Isah Engineering Software (Tilburg)

013-4691 114

www.isah-es.nl

Ithema

(Eindhoven)

0877-878 322

www.ithema.nl

TEC CAD College (Nijmegen)

024-3565 677

www.cadcollege.nl

Autodesk
Autodesk is 's werelds belangrijkste leverancier van software voor technisch ontwerpen en digitale content voor architectonische ontwerpen, landontwikkeling, werktuigbouwkundige ontwerpen, utiliteitsbouw, telecommunicatie en media en entertainment. Autodesk levert ontwerpsoftware en internetportaaldiensten, draadloze ontwikkelplatforms en 'point-of-location'-applicaties, waarmee gebruikers hun productiviteit kunnen verhogen dankzij de kracht van de digitale ontwerpomgeving.

Autodesk is één van de grootste softwarebedrijven ter wereld met vier miljoen gebruikers in 150 landen. Meer informatie is te vinden op www.autodesk.nl. Informatie over de producten van Discreet, een divisie van Autodesk die software ontwikkelt voor onder andere film- en videoproductie en het maken van computergames, is te vinden op www.discreet.com. Het Autodesk-aandeel is genoteerd aan de NASDAQ onder het symbool ADSK. Opmerking voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met:
Autodesk Benelux
Swetlana Westermeijer
Tel.: 010 288 50 32
GSM: 06 22 695 697
e-mail: swetlana.westermeijer@autodesk.com

Potters PR
Monique Potters / Anne-Marie Brouwer
Tel.: 0345 501595
e-mail: monique@potterspr.nl

Autodesk, AutoCAD, AutoCAD LT, Mechanical Desktop en CAD Overlay zijn gedeponeerde handelsmerken en Volo, Autodesk Inventor, Autodesk Streamline, DXF en Discreet zijn handelsmerken van Autodesk, Inc., in de VS en/of in andere landen. Alle andere genoemde merknamen, productnamen