Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Spreiding ziekenhuizen is goed

Spreiding ziekenhuizen is goed

De spreiding van ziekenhuiszorg is goed, stelt het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen. Op dit moment kan 99,2 procent van de Nederlanders het ziekenhuis binnen een half uur met een eigen auto bereiken.

Het rapport Spreiding ziekenhuiszorg, dat minister Borst op 14 januari kreeg aangeboden, stelt dat de ziekenhuiszorg op dit moment nog voldoende over het land gespreid is. Ook lijkt die spreiding de komende jaren op peil te blijven. In minder dichtbevolkte gebieden mag het aanbod echter niet veel verder teruglopen. Het rapport is uitgebracht op verzoek van minister Borst. Zij wil inzicht krijgen in de beschikbaarheid en bereikbaarheid van tweedelijnszorg, toegespitst op de spoedeisende zorg en de zogenaamde dagelijkse zorg. De minister zal volgende week op het rapport reageren.

Discussie
De Tweede Kamer is bang dat er steeds meer patiënten langer moeten reizen door sluitingen en fusies van ziekenhuizen. Het nu uitgekomen advies Spreiding ziekenhuiszorg zal een belangrijke rol spelen in de discussie over het voortbestaan van kleinere ziekenhuizen. Eerder al deed minister Borst een klemmend beroep op de ziekenhuizen om hun fusieplannen voorlopig even uit te stellen.

Website van het CBZ 1. Website van het CBZ
Externe link, 15-1-2002