FNV

Commissie klachtenbehandeling aanstellingskeuringen ARBO - arbo@dds.nl

Op 14 januari 2002 is de Commissie klachtenbehandeling aanstellingskeuringen geïnstalleerd. Deze onafhankelijke commissie behandelt klachten over medische keuringen tijdens sollicitaties en geeft vervolgens een oordeel. Ook gelden extra regels voor aanstellingskeuringen. Zo mag de werkgever de sollicitant geen aanstellingskeuring meer laten ondergaan, als hij de noodzaak daarvan niet al bij de werving heeft vermeld, bijvoorbeeld in de advertentietekst.

De klachtencommissie vloeit voort uit de Wet op de medische keuringen, die op 1 januari 1998 in werking is getreden. Deze wet moet voorkomen dat mensen op zuiver medische gronden worden uitgesloten van arbeid. Volgens de wet mogen werkgevers alleen aanstellingskeuringen verrichten als aan de functie bijzondere eisen van medische geschiktheid worden gesteld. Zo moet een verkeersvlieger goede ogen hebben. De bijzondere eisen die aan de functie worden gesteld moeten op schrift worden gesteld.

Een aanstellingskeuring mag in geen geval worden voorgeschreven als de bijzondere risico`s van de betreffende functie voor de gezondheid en veiligheid van de sollicitant en van derden gewoon met maatregelen in het kader van arbeidsomstandighedenbeleid kunnen worden verminderd. De ondernemingsraad en de personeelsvertegenwoordiging kunnen, aan de hand van de op schrift gestelde eisen, toetsen of dat wel of niet het geval is. Zij hebben immers instemmingsrecht.

Sollicitanten die klachten hebben over medische vragen of onderzoeken tijdens de sollicitatieprocedure kunnen zich wenden tot de commissie. De commissie toetst (1) of de aanstellingskeuring voor de betreffende functie in de betreffende omstandigheden gerechtvaardigd is, (2) of de uitvoering van de aanstellingskeuring rechtmatig is geweest (denk aan de eisen van het Protocol aanstellingskeuringen) en (3) of er geen onderzoeken zijn verricht of vragen zijn gesteld die een onevenredige inbreuk betekenen op de persoonlijke levenssfeer van de keurling.

Het oordeel van de Commissie klachtenbehandeling aanstellingskeuringen is niet bindend. Wel is het zo dat wanneer de commissie de medische keuring in strijd met de wet acht, dit vervolgens gemakkelijker aan te tonen is bij een burgerlijke rechter door de sollicitant.

Het telefoonnummer van de Commissie klachtenbehandeling aanstellingskeuringen is 030 2234888.

Lees http://www.fnv.nl/02werkgeld/arbo/wetgeving/privacy/commissie_klachtenbehandeling_aa.htm(hier) meer.

Meer arbo nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/arbo.