Provincie Limburg

Meldpunt Bodemsanering

Onafhankelijk en vertrouwelijk
MELDPUNT VOOR TWIJFELS BIJ UITVOERING BODEMSANERINGEN

Limburg heeft een onafhankelijk en vertrouwelijk meldpunt gekregen waar burgers terecht kunnen met klachten en twijfels rond de uitvoering van bodemsaneringen. Het Meldpunt Uitvoering Bodemsaneringen is sinds begin januari operationeel. Door het instellen van dit meldpunt geven Gedeputeerde Staten van Limburg invulling aan een op 27 april 2001 door Provinciale Staten aangenomen motie naar aanleiding van het niet correct uitvoeren van enkele eerdere bodemsaneringsprojecten in Limburg. Provinciale Staten willen via het instellen van een dergelijk vertrouwelijk en onafhankelijk meldpunt de bij burgers ontstane twijfel rond bodemsaneringen wegnemen en het vertrouwen in de overheid op dit punt herstellen. Het Meldpunt Uitvoering Bodemsanering gaat vooral fungeren als een vertrouwelijk doorgeefluik voor opmerkingen en klachten. Het begeleidt op die manier burgers bij de behandeling van een klacht over bodemsaneringen. Het Meldpunt heeft niet tot taak om toe te zien op de sanering in kwestie, wel op de afhandeling van de melding of klacht. Het Meldpunt beoordeelt niet zelf of twijfels en klachten terecht zijn, maar leidt ze door naar het bevoegd gezag en treedt daarmee dus niet in de plaats van dat gezag. Het gaat daarbij om alle soorten bodemsaneringen in Limburg. zowel de saneringen in eigen beheer - grote meerderheid van de projecten - als de vaak omvangrijkere budgetsaneringen. Daarmee is ook getekend dat de instantie, op wie de melding of klacht betrekking heeft, kan variëren. Dat kan het bevoegd gezag zijn (bijvoorbeeld het Zuiveringschap Limburg, de Provincie Limburg, of een van de zelf verantwoordelijke gemeenten: Venlo, Heerlen of Maastricht) of een bij de uitvoering betrokken organisatie of bedrijf (van advies- of ingenieursbureau tot de transporteur).

Wat doet het Meldpunt Uitvoering Bodemsaneringen? Meldingen of klachten rond saneringsprojecten die in uitvoering zijn kunnen burgers vertrouwelijk kwijt bij het Meldpunt Uitvoering Bodemsaneringen. Dat kan via een telefoontje, een brief of per e-mail. De melding wordt kosteloos behandeld door de vertrouwenspersoon van het meldpunt. Die leidt vragen en klachten over de uitvoering van bodemsaneringen door naar de verantwoordelijke. Hij zorgt ervoor, dat meldingen worden behandeld of dat klachten worden afgehandeld. Het Meldpunt houdt de klager op de hoogte van wat er gebeurt met de melding. Dan gaat het om zaken als:
· Wie is verantwoordelijk (bevoegd gezag) voor het project? · Verloopt de bodemsanering volgens het afgesproken saneringsplan? · Is de veronderstelde misstand al bekend bij de verantwoordelijke instantie?
· Is er al een reactie bekend van het bevoegd gezag? Bij dit soort twijfels en meldingen kan het Meldpunt Uitvoering Bodemsanering opheldering brengen. Ook over rechtsbescherming en eventuele vervolgstappen kan het Meldpunt informatie geven. Het Meldpunt geeft geen namen en adressen door van melders of klagers, als zij zelf prijs stellen op vertrouwelijkheid. Burgers kunnen ook ook anoniem blijven, al betekent dat wel dat het Meldpunt de afhandelng van de kwestie niet kan terugmelden.

Wat doet het Meldpunt Uitvoering Bodemsanering niet? Het Meldpunt stelt zelf geen saneringsplannen op, kan ook geen saneringsplannen toetsen of toezicht houden of ingrijpen tijdens de uitvoering van een bodemsaneringsproject. Het Meldpunt kan of laat zelf geen technisch onderzoek uitvoeren. Het Meldpunt voert geen juridische procedures, ook niet namens klagers. Het Meldpunt bemiddelt niet namens klagers in procedures.

Provinciale Staten van Limburg zijn de initiatiefnemers van het Meldpunt. Op hun verzoek hebben Gedeputeerde Staten het Meldpunt gerealiseerd en de heer H.M.M. (Tjeu) Kusters bereid gevonden om als vertrouwenspersoon te fungeren. Over de precieze werkwijze van het Meldpunt Uitvoering Bodemsanering verschijnt binnenkort een folder voor het publiek. Informatie is ook te vinden op www.mw.limburg.nl (zoekwoord meldpunt).
Het Meldpunt is bereikbaar:
Telefonisch (tijdens kantooruren): (046) 433 94 79 Schriftelijk (mag zonder postzegel): Meldpunt Uitvoering Bodemsaneringen, Antwoordnummer 10146, 6200 XS Maastricht Via e-mail: meldpuntbosa@prvlimburg.nl
14-1-2002 10:46