CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB02-008
15 januari 2002
9.30 uur Omzet detailhandel in november bijna 7% hoger

De detailhandel heeft in november vorig jaar 6,8% meer omzet geboekt dan in dezelfde maand van 2000. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt voorts dat de winkelprijzen in deze periode met 5% zijn gestegen. De stijging van het omzetvolume is hiermee uitgekomen op 1,7%. In totaal heeft de consument in november voor 6,8 miljard euro in de detailhandel uitgegeven. Per huishouden is dit een gemiddelde besteding van 1 000 euro.

Omzet foodsector groeit ruim 9% De supermarkten en de speciaalzaken in voedingsmiddelen hebben in november 9,1% meer omzet behaald dan in november vorig jaar. De prijzen in de voedingsmiddelensector stijgen minder sterk. In september lagen de prijzen nog 8% hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar. In oktober kwam dit cijfer uit op 7,5%, terwijl in november de prijsstijging uitkwam op 6,2%. De supermarkten, veruit de grootste branche in de foodsector, realiseerden een omzettoename van ruim 10% in vergelijking met november vorig jaar.

Drogisterijen zien omzet flink groeien De drogisterijen hebben in november opnieuw een forse omzetgroei geboekt. De omzet is 11,5% hoger dan in november 2000. Ook over een langere periode bezien is de omzetgroei bij de drogisterijen relatief hoog. Zo is in de eerste elf maanden van 2001 de omzet ruim 9% CBS-Persdienst gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ook de Postbus 4000 winkels in woninginrichtingartikelen en de textielsupermarkten hebben 2270 JM Voorburg het in november beter gedaan dan gemiddeld in de non-foodsector. tel. (070) 337 58 16 Onder het gemiddelde lagen de bovenkledingwinkels, de winkels in fax (070) 337 59 71
E-mail: consumentenelektronica en de doe-het-zelfbranche. De laagste persdienst@cbs.nl omzetgroei noteerde het CBS bij de winkels in huishoudelijke artikelen (+1,9%).

Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB02-008 pagina 1 van 2



Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft november 2001 een woensdag minder, maar een vrijdag meer dan november 2000.