Ingezonden persbericht

Persbericht

Dassen in Natuurmuseum Brabant
Van 15 januari tot en met 2 juni 2002 is in Natuurmuseum Brabant de tentoonstelling 'Dassen in het donker' te zien. Jong en oud kan alles te weten komen over de das in Nederland. In de mini-expositie 'Dassen in de Maashorst' wordt de relatie tussen das en mens duidelijk.

Dassen in het donker
Het Natuurmuseum wordt overvallen door een ware invasie van dassen. Je bent op bezoek in het hol van de das, de dassenburcht. Hier zie je hoe de das leeft in dit veilige huisje. Hij vertelt er alles over. Moederdas maakt de kinderkamer schoon en legt er mos en bladeren neer. Zo hebben haar pasgeboren kindjes het lekker warm. Buiten de burcht kun je zien hoe de jonge dassen in hun eerste levensjaar leven. Een das leeft veel in het donker onder de grond en moet daarom veel ruiken en voelen. In de expositie moet je je ogen, neus en handen gebruiken. Ruik de geuren van een das, voel eens aan een dassenvacht en bekijk een dassenhaar onder de microscoop. Er zijn diverse spelletjes: help de das bij zijn zoektocht naar een nieuw leefgebied, probeer te raden welk voedsel je voelt en toets je kennis aan het einde van de tentoonstelling. Je ontdekt nog meer geheimen tijdens de speurtocht.

Dassen in de Maashorst
De woonomgeving van de das is door de tijd sterk veranderd. Er wonen tegenwoordig meer mensen, er zijn meer autowegen en er worden andere producten verbouwd. In de expositie komt naast de ontwikkeling van de woonomgeving en de gevaren voor de das ook de geschiedenis en ontginning van de Maashorst aan bod. De expositie laat tot slot een toekomstbeeld zien van de das en de Maashorst. Met de expositie Dassen in de Maashorst wordt de relatie duidelijk tussen de das en de mens. De das geeft de voorkeur aan een kwalitatief hoogwaardig en dus gevarieerd landschap. Dit is voor de mens een uitstekende woonomgeving. Het belang van de das gaat hand in hand met dat van de mens. Bij de verschillende onderdelen van de expositie is het verhaal te lezen van Meles Meles. Deze das vertelt de kinderen hoe hij in de Maashorst terecht is gekomen en hoe hij daar leeft.

Natuurmuseum Brabant is gevestigd aan de Spoorlaan 434 te Tilburg, tegenover het busstation van Tilburg CS. Het museum is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.natuurmuseumbrabant.nl.