Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

15-01-2002

Philips wil wel wat, maar niet veel

In de derde ronde onderhandelen over uw nieuwe cao is wel duidelijk geworden dat Philips iets wil, maar niet veel. Het loonbod is niet veranderd, maar er lijkt een klein beetje meer ruimte. Ook zijn er wat mogelijkheden ontstaan om de twee pensioenregelingen weer op kwalitatief gelijke hoogte te krijgen.

Wat wil Philips wel?
Er ligt een toezegging om te bekijken op welke manier de eindloonregeling en de middelloonregeling kwalitatief weer op een gelijk niveau kunnen komen. Werknemers met een eindloonregeling die niet hun volledige schaalverhoging krijgen, leveren nu fors in bij de opbouw van pensioen. Andersom leveren werknemers in als zij hebben gekozen voor de eindloonregeling en bijvoorbeeld forse bonussen krijgen die niet meetellen voor het pensioen.
Ook wil Philips meer doen aan het wegwerken van `onderscholing' in het kader van het Philips Werkgelegenheidsplan.
Een andere toezegging is dat werknemers vijf extra vakantiedagen kunnen kopen. Onduidelijk is alleen hoe dit vorm wordt gegeven. Voorts is Philips bereid om een `parttime pensioen' in te voeren. Vanaf 59 jaar wordt het mogelijk om 80 procent te werken tegen 80 procent van het loon, terwijl het pensioen voor de volle 100 procent wordt opgebouwd. Philips is ook positief over een oud voorstel van CNV Metaal en elektro om werknemers met een pensioenleeftijd van 62,5 jaar, drie jaar eerder al te laten beginnen met afbouwen.

Wat wil Philips niet?
Voorstellen van CNV Metaal en elektro om de RAP en de VROM aan te passen door ontslagbescherming voor vijftig-plussers in te voeren, vroegpensioen en een persoonlijke afvloeiingsregeling, zijn afgewezen.

De door de bond gewenste leerrekening mag niet centraal worden geregeld, maar moet per vestiging worden vastgesteld. Extra bescherming van kaderleden is volgens Philips niet nodig. En tot slot het loon: de 0,75 procent blijft staan, maar hoeft niet het laatste bod te zijn.

Nadere inlichtingen:

Nico Bogaard (cao-onderhandelaar CNV Metaal en elektro) 076 - 572 46 70
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241