Rijksuniversiteit Groningen

Personalia

Vernoeming

Kanoet vernoemd naar Groningse bioloog Theunis Piersma

De bekende Russische bioloog-systematicus Pavel Tomkovich (Moscow State University) heeft een nieuwe ondersoort van de kanoet beschreven met de naam Calidris canutus piersmai, "in honour of dr. Theunis Piersma, the Dutch ornithologist most deeply devoted to worldwide studies of the Red Knot".

De ondersoort Piersmai is de kleinste onder de drie Siberische populaties van deze holarctische soort. Hij heeft zijn broedgebied in de Novosibirsk Archipel in het Russische poolgebied. Dankzij ringonderzoek is komen vast te staan dat het overwinteringsgebied onder andere de kusten van NW Australië en wellicht Nieuw Zeeland omvat, gebieden die door het onderzoek van Piersma en zijn medewerkers onlangs zijn ontsloten.

De erkenning van de rol van Piersma (bij de RUG en het NIOZ gezamenlijk aangesteld in het kader van een Pionier benoeming) in het ontrafelen van de trekwegen van steltlopers komt op een gunstig tijdstip. Verwacht wordt dat het veldwerk in NW Australië door een toegekende Ubbo Emmius beurs een nieuwe impuls zal krijgen.

Het artikel met de vernoeming verscheen in het Bulletin Britisch Ornithologists Club nr. 121, pag 357-263.

Informatie

dr. T. Piersma, tel. (0222)36 94 85, e-mail: Theunis@nioz.nl of secretariaat CEES, mw. S.C. Bakker-Geluk (050)363 20 40, e-mail: S.C.Bakker-Geluk@biol.rug.nl