NIPO

15 januari 2002

Terrorism Poll 2001 in Nederland: vooral VVD-stemmers steunen Amerikaanse acties in Afghanistan

De Amerikaanse aanvallen in Afghanistan kunnen rekenen op de steun van 75% van de Nederlanders. Na de VS (88%), Israël (83%) en Albanië (83%) is de steun van de Nederlanders hiermee een van de grootste ter wereld. Met de zending van eigen militairen is 66% van de Nederlanders het eens. Uit de Nederlandse cijfers blijkt dat mannen het vaker eens zijn met de Amerikaanse acties in Afghanistan dan vrouwen (81% versus 69%). Bekeken per politieke partij blijkt vooral de aanhang van de VVD uitgesproken voorstander van de Amerikaanse acties.

Het onderzoek onder de Nederlanders is uitgevoerd binnen het internationale initiatief Terrorism Poll 2001 van Gallup International. NIPO is het Nederlandse Gallup-bureau. Het onderzoek is uitgevoerd in de november en december 2001 in ruim 60 landen.

Gekeken naar de politieke achtergrond is duidelijk dat van de drie regeringspartijen de VVD- aanhang de Amerikaanse acties het meest steunt: 85%. De steun van de PvdA- en D66- aanhang ligt net als dat van de CDA-aanhangers rond het Nederlandse gemiddelde van 75%. Beduidend lager is de steun van de aanhangers van de linkse oppositiepartijen GroenLinks en SP, waar de Amerikanen kunnen rekenen op de steun van respectievelijk 63% en 55% van de kiezers.

De meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt de deelname van een Nederlandse missie een goede zaak: 66%. Onder de mannen is maar liefst 73% voor een Nederlandse deelname, versus 58% van de vrouwen. De jongeren blijven achter met hun steun voor een zending van nationale militairen: 58% van de 18-34 jarigen versus 67% van de 35+-ers. Ook bij deze vraag zijn vooral VVD-ers uitgesproken voorstanders van een militaire zending (80%). Wederom is hier minder steun te vinden onder de aanhang van GroenLinks (48%) en SP (39%).

Van de Nederlanders is 46% ongerust over een mogelijke uitbreiding van de oorlog in Afghanistan naar een algehele oorlog tegen de islam. Er is een groot verschil naar geslacht: 56% van de vrouwen versus 35% van de mannen geeft aan hierover in zekere mate ongerust te zijn.
---
Bron: NIPO, 2002


---

Gekeken naar leeftijd blijkt dat naarmate men ouder is, de ongerustheid over een mogelijke uitbreiding van de oorlog naar een bredere oorlog tegen de islam toeneemt.

De Nederlanders zijn op dit moment met name bezorgd over de inzet van chemische of biologische wapens in het conflict (51%). Ook is men duidelijk bezorgd over terroristische bomaanslagen in openbare gelegenheden (49%). 55+-ers geven opvallend vaak aan bezorgd te zijn over het Afghaanse vluchtelingenprobleem binnen de huidige strijd (57%).

De vragen aan de Nederlanders zijn in het NIPO Telepanel aan de respondenten voorgelegd. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 8 tot en met 11 december 2001. Benaderd zijn 966 respondenten van 18 jaar en ouder.

Voor nadere informatie over de Nederlandse resultaten en/ of een overzicht van de internationale resultaten kunt u contact opnemen met het NIPO, Wiene Klasema (tel: 020-5225 496) of Annelore van der Lint (tel: 020-5225 906).