VERENIGING VNO-NCW

Emissiehandel sluit goed aan bij huidige energieconvenanten

VNO-NCW: geen verschillende behandeling grote en kleine bedrijven Emissiehandel sluit goed aan bij huidige energieconvenanten

De ondernemingsorganisatie VNO-NCW kan zich goed vinden in de voorstellen van de Commissie Vogtländer om een systeem van CO2-emissiehandel in te voeren. Emissiehandel is een veelbelovend nieuw instrument om het klimaatprobleem te helpen oplossen, en werkt beter dan energieheffingen. Mits bedrijven geen absoluut plafond krijgen opgelegd, want dat belemmert hun economische groei. De Commissie Vogtländer stelt wel voor om kleinere bedrijven onder zo'n plafond te brengen, en daar heeft VNO-NCW bezwaar tegen.

De Commissie Vogtländer heeft voorstellen gepresenteerd om in Nederland een stelsel van emissiehandel voor CO2 op te zetten, als onderdeel van een toekomstig Europees systeem. Grote energie-intensieve bedrijven zouden daarbij moeten voldoen aan een norm voor energiezuinigheid, bijvoorbeeld de hoeveelheid CO2 per eenheid product. Als ze die norm niet halen zouden ze emissierechten kunnen kopen van bedrijven die ver onder deze norm produceren. Op deze manier kan het klimaatprobleem worden aangepakt tegen de laagste kosten. Emissiehandel is daarom te verkiezen boven energieheffingen, zoals ook het CPB al eens heeft geconstateerd. Daar kan VNO-NCW zich helemaal in vinden. Deze voorstellen sluiten goed aan bij de huidige energieconvenanten, waarbij bedrijven hebben afgesproken om tot de meest energie-efficiënte ter wereld te behoren.

VNO-NCW vindt het jammer dat de Commissie voor de kleinere bedrijven, die minder last zouden hebben van internationale concurrentie, niet met zo'n norm wil werken. Deze bedrijven krijgen in de voorstellen een absolute bovengrens voor hun energiegebruik opgelegd. Het is niet juist om onderscheid te maken in de behandeling van grote en kleine bedrijven.

Ook de Europese Commissie heeft onlangs plannen bekend gemaakt om emissiehandel in te voeren. VNO-NCW vindt dat de opzet daarvan niet deugt. De EU wil dat alle bedrijven onder een absoluut plafond worden gebracht, ook de grote bedrijven die de druk ondervinden van de internationale concurrentie. Ook de Commissie Vogtländer wijst dit af. Bedrijven zouden daardoor teveel op achterstand gezet worden ten opzichte van de rest van de wereld. Het is heel goed mogelijk om emissiehandel op te zetten zonder zo'n plafond. Nederland is daar al heel ver mee. Bedrijven gaan dan handelen op grond van een norm voor energie-efficiency, en dat werkt net zo goed.