Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN STICHTING NATUUR EN MILIEU EN WERELD NATUUR FONDS NEDERLAND

Utrecht, 15 januari 2002

Bindt handel in CO2-emissierechten aan voorwaarden Eerste reactie van Natuur en Milieu en Wereld Natuur Fonds op rapport commissie Vogtländer:

De handel in CO2-emissierechten is een uitstekend instrument in de strijd tegen het broeikaseffect. Stichting Natuur en Milieu en het Wereld Natuur Fonds, die beide vertegenwoordigd waren in de commissie Vogtländer, zijn blij met het eindrapport. Het advies vormt een goede bijdrage aan de introductie van deze handel, zo mogelijk in 2005. Wel zijn daarbij waarborgen voor de overgang naar een duurzame energiehuishouding een harde noodzaak, ook voor Nederland.

Emissiehandel is het aantrekkelijkste in Europees verband. Daar zijn de milieuorganisaties en de commissie Vogtländer het over eens. Nodig is snelle aanvaarding van het voorstel van de Europese Commissie om een emissieplafond op te leggen aan de grote (stationaire) CO2-bronnen en onderlinge handel onder dit plafond toe te staan. In aanvulling hierop zou Nederland mogelijkheden kunnen scheppen voor emissiehandel door middelgrote emissiebronnen, eveneens op basis van een collectief plafond.

Als de Europese emissiehandel niet van de grond komt, is volgens de commissie Vogtländer een nationaal systeem van emissiehandel gewenst. De milieuorganisaties tekenen hierbij aan dat wel direct een emissieplafond van kracht moet worden, voor althans een deel van de deelnemers. Anders wordt de noodzakelijke structurele vermindering van de CO2-uitstoot gefrustreerd. Van de energieprestatienormen die in diverse convenanten zijn opgenomen, gaan weinig prikkels uit tot verdere emissiereductie. Het systeem van emissiehandel moet daarom ook voorzien in toekomstige aanscherping van de prestatienormen in het licht van krachtiger reductiedoelstellingen.

De milieuorganisaties maken een voorbehoud bij uitbreiding van de emissiehandel tot alle CO2-bronnen, dus ook de huishoudens en de verkeersdeelnemers. De bestaande regulerende energiebelasting (REB) en de toekomstige kilometerheffing zijn vooralsnog effectievere en beter uitvoerbare instrumenten om de CO2-uitstoot door deze groepen te verminderen.

Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Jan de Vries, Marijke Brunt Wereld Natuur Fonds, tel. 030-6937358: Sible Schöne