Ingezonden persbericht

Persbericht

Staatssecretaris Vliegenthart enthousiast over Rapport Toekomst van onderwijs en topsport

Scholen voor onderwijs en topsport willen uitbreiden

Amsterdam, 15 januari 2001

Er moeten meer scholen voor topsporttalenten komen, die beter gefinancierd worden door de overheid en het NOC*NSF. Dat is een van de conclusies van het rapport Met LOOT naar de top: de praktijk en de toekomst van onderwijs en topsport , dat vandaag is aangeboden aan staatssecretaris Vliegenthart van VWS. Nederland kent 14 erkende scholen voor onderwijs en topsport. Deze zogenaamde LOOT-scholen verzorgen aangepast onderwijs voor jonge aankomende sporters en zij willen graag meer mogelijkheden om topsporttalenten te begeleiden. Ter oriëntatie op hun toekomst hebben de LOOT-scholen, in samenwerking met de ministeries van OC&W en VWS en het NOC*NSF, een rapport laten opstellen door adviesbureau Sardes. Daarin vragen de scholen ook om een extra financiering voor de professionalisering van hun organisatie. In haar reactie gaf staatssecretaris Vliegenthart aan dat de LOOT-scholen op de goede weg zijn en juicht verdere professionalisering van de scholen toe.

Doordat topsport veel tijd eist voor trainingen, wedstrijden en reizen is het volgen van een regulier schoolprogramma voor een topsporttalent vaak moeizaam. De LOOT-scholen maken de combinatie school en topsport mogelijk doordat zij rekening houden met de sportieve ambities van de leerlingen. Zo wordt het lesrooster flexibel opgesteld en kunnen de leerlingen voor een aantal vakken, zoals lichamelijke opvoeding, vrijstelling krijgen. De LOOT-scholen willen graag een uitbreiding van deze vrijstelling tot 20% van de lessen/studielasturen, zodat ze bijvoorbeeld 3 uur wiskunde i.p.v. 4 uur volgen. Op deze wijze kunnen de sporters beter de top bereiken zonder eventuele andere toekomstperspectieven uit het oog te verliezen.

Uitbreiding

Gezien de beperkte financiering van de LOOT-scholen door de overheid en NOC*NSF kunnen de LOOT-scholen slechts een beperkt aantal topsporttalenten aannemen, die dan ook nog vaak ver moeten reizen om hun school te bereiken. De LOOT-scholen streven daarom naar een uitbreiding van 14 naar 20 LOOT-scholen in de komende vier jaar, met minimaal 40 LOOT-leerlingen per school verspreid over verschillende sporten. In deze vier jaar wil de Stichting LOOT in samenwerking met het NOC*NSF de verdere behoefte aan LOOT-scholen onderzoeken. De toelating van nieuwe scholen zou ook eenvoudiger kunnen zodat het ministerie - op voordracht van de stichting LOOT - beslist over de toekenning van de LOOT-status na een marginale toetsing. Middels een kwaliteitssysteem van de stichting LOOT kunnen de scholen getoetst worden. Er moet één topsportregeling voor het gehele voortgezet onderwijs komen, waaronder het VMBO.

Financiering

De financiering van de LOOT-scholen bestaat, naast de reguliere financiering zoals voor het gehele voortgezet onderwijs, uit een basisbijdrage van ¬ 4.500,-- van het NOC*NSF en een extra bijdrage voor de leerlingen die uitkomen in vertegenwoordigende teams voor Nederland (de zogenaamde A/B-status). Deze basisvoorziening is onvoldoende gezien de hoge kosten voor de opvang en begeleiding van LOOT-leerlingen. Ook de regeling voor leerlingen met een A/B-status biedt daarbij geen soelaas aangezien dit hoge niveau meestal pas na de middelbare school wordt gehaald. De LOOT-scholen zijn dan ook van mening dat het NOC*NSF en de rijksoverheid de LOOT-scholen ruimer moeten ondersteunen. Op korte termijn moet een beslissing worden genomen tot een indeling die transparant aangeeft welke leerling een LOOT-leerling is en gedragen wordt door zowel de sport- als onderwijswereld.

Financiering van professionalisering

Staatssecretaris Vliegenthart gaf aan enthousiast te zijn over het belang en de resultaten van de LOOT-scholen de afgelopen tien jaar. In de professionaliserende internationale sportwereld spelen de scholen een essentiële rol en is het van eminent belang topsport te kunnen combineren met onderwijs. De staatssecretaris onderstreept van harte de doelstellingen van de LOOT-scholen om uit te breiden, te verbreden naar andere sporten, een LOOT-etiket toe te kennen en kwaliteitseisen vast te stellen. Voor de verdere professionalisering van de LOOT-organisatie is zij bereid geld beschikbaar te stellen.

Nadere informatie voor de media:
Dhr W. Gobius Du Sart, voorzitter Stichting LOOT, tel. 053-4821102 Mw G. Lambers, secretaris Stichting LOOT, tel. 010-2890450