Ministerie van Justitie

15.01.02
Nieuwbouw huis van bewaring Groningen in in 2005 gereed

Vandaag heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen besloten tot nieuwbouw van een huis van bewaring in het westen van de stad Groningen met in totaal 192 plaatsen. De nieuwbouw is naar verwachting in de loop van 2005 gereed.

Na de realisatie van de nieuwbouw wordt de huizen van bewaring in Groningen en Leeuwarden gesloten. Het exacte tijdstip van sluiting van de Blokhuispoort in Leeuwarden zou iets later kunnen zijn als de prognoses uitwijzen dat er elders nog meer capaciteit bij moet komen en die bouw nog niet gereed is.

Het besluit tot vervangende nieuwbouw is genomen omdat de bouwkundige staat van de beide gebouwen om een grondige renovatie vraagt. Hiermee zijn zulke grote bedragen gemoeid dat nieuwbouw vanuit bedrijfseconomische motieven meer voor de hand ligt. Daarnaast zijn de renovatiemogelijkheden in de Blokhuispoort beperkt vanwege het monumentale karakter van het pand.

Nieuwbouw in de regio Groningen doet recht aan de verplichting een huis van bewaring te hebben in of nabij de arrondissementsplaats. Daarnaast heeft Leeuwarden al een huis van bewaring met een capaciteit van 251 gedetineerden.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 15-01-2002