European Commission

IP/02/63

Brussels, 15 January 2002

Het nationale geld is bijna uit de circulatie verdwenen

Gemiddeld worden meer dan negen betalingen in contanten op de tien in euro's gedaan. Bijna driekwart van de automaten zijn aan de euro aangepast. Minder dan twee weken na het begin van de operaties is er nog maar weinig nationaal geld in omloop.

Het aandeel (in volume) van de betalingen in contanten in euro's bedroeg zaterdag gemiddeld bijna 92%. Het aandeel ligt boven de 90% in bijna alle deelnemende landen. De omschakeling op de euro is zo goed als voltooid (aandeel van de betalingen hoger dan of gelijk aan 95%) in vijf landen (Duitsland, Nederland, Ierland, Finland en Luxemburg). In alle deelnemende landen is er nog maar vrij weinig nationaal geld in omloop. De beoogde snelle invoering van de euro is geslaagd dankzij het enthousiasme van de Europeanen voor hun nieuwe munt, de zeer snelle aanpassing van de geldautomaten en het feit dat de winkeliers hun verbintenis zijn nagekomen om geld terug te geven in euro's.

Bijna driekwart van de automaten zijn aan de euro aangepast. Het aandeel ligt boven het gemiddelde in zes landen (Nederland, Ierland, Italië, Griekenland, Oostenrijk en Luxemburg).

In bijna alle deelnemende landen worden dagelijks enkele pogingen gesignaleerd om reproducties van eurobiljetten van slechte kwaliteit (fotokopieën, prints van gescande biljetten, uitgeknipte reproducties ...) in omloop te brengen. "Ernstige" vervalsingen van eurobiljetten of -munten zijn niet vastgesteld.

In de winkels zijn de rijen niet langer dan anders, hoewel in vele deelnemende landen de uitverkoop is begonnen. De geldtransporteurs wijden zich nu aan de terugname van de oude nationale munteenheden. Aan de loketten van de banken is het in de meeste landen niet drukker meer dan gewoonlijk.

De euro heeft probleemloos zijn plaats in het hart van de economische circuits ingenomen.