Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Pronk en Jorritsma verheugd met rapport Commissie Vogtlander (16-1-2002)


Minister Pronk (VROM) en Jorritsma (Economische
Zaken) hebben vandaag het eindrapport van de Commissie CO2 handel in ontvangst genomen. Pronk en Jorritsma zijn verheugd dat de Commissie tot de conclusie komt dat Co2 handel in  Nederland in de
toekomst haalbaar is. Pronk: "het is belangrijk dat we voort kunnen, ook als anderen nog niet volgen. De tijd dringt en de urgentie is hoog"  Volgens  recent onderzoek van RIVM/ECN zal de uitstoot van CO2  de komende tien
jaar niet dalen. Het nieuwe instrument emissiehandel kan helpen om de emissie op efficiënte wijze te bestrijden. Minister Jorritsma benadrukte het belang van een gefaseerde aanpak. Zij gaf aan nog dit jaar als proef een na tionaal allocatieplan op te stellen.
De Commissie Co2 handel is in de zomer van 2000 ingesteld door minister Pronk om de haalbaarheid te onderzoeken van een nationaal systeem van handel in Co2 emissies. De Commissie werd voorgezeten door de heer Vogtländer.
In december hebben de Europese ministers van milieu besloten dat er een  intra-Europees systeem
voor CO2 handel komt. Op voorstel van de Europese Commissie wordt er vanaf 2005 een markt gecreëerd waarbij bedrijven uit de industrie- en energiesector binnen de Europese Unie kunnen handelen in CO2 emissierechten. De Commissie CO2 handel ziet grote voordelen in een Europese aanpak en gaat ook in op de Europese ontwikkelingen.
Nederland heeft zich via internationale afspraken verplicht tot een emissiereductie van broeikasgassen van 6% in 2010 ten opzichte van1990.  

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=6339&site=persbericht )


---