Euronext Brussels

Persberichten - 15/01/2002

Bonus voor artsen bespaart EUR 425,2 miljoen

Docpharma Contact voor de media:

Persmededeling Leon Van Rompay: 0495 36 30 30

Embargo: dinsdag 15-1-2002 om 11 u. Carl Vandecasteele: 0495/51 72 01

Bonus voor artsen bespaart EUR 425,2 miljoen

Door een bonus te geven aan huisartsen, die hun voorschrift generisch invullen, kan de ziekteverzekering in België 425,2 miljoen besparen. Dat zei dinsdag Leon Van Rompay, CEO van het beursgenoteerd bedrijf Docpharma, bij de voorstelling van een balans over zes maanden referentie terugbetaling. Dit nieuwe stelsel van minister van Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke, heeft het verbruik van generische geneesmiddelen krachtig gestimuleerd: in 2001 steeg de verkoop van generische geneesmiddelen in België met 90 procent. Volgens Docpharma, de snelste groeier op de markt van de generieken, zou de invoering van een bonus-systeem voor artsen, dit succes bestendigen en een belangrijke besparing realiseren in de ziekteverzekering.

De verkoop van generische geneesmiddelen in België zit in de lift. Eind 2001 werden in ons land ongeveer 9.900.000 verpakkingen verkocht. In 2000 waren er dat 5.826.600 en eind 1999 zat men aan 4.188.900 verpakkingen.

Generische geneesmiddelen betekenen een belangrijke besparing in het exponentieel stijgende geneesmiddelenbudget. Krachtens de wet moeten ze ten minste zestien procent goedkoper zijn dan de referentie-specialiteit. Generische geneesmiddelen zijn kwalitatief evenwaardig aan de referentie, maar kunnen goedkoper worden aangeboden omdat het patent vervallen is. Minister van Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke, wil het voorschrijfgedrag van de dokters wijzigen ten gunste van generieken. Dit beleid heeft afgelopen jaar onmiskenbaar succes gekend.

Binnen de stijgende markt was Docpharma afgelopen jaar de sterkste groeier. Uitgedrukt in waarde neemt Docpharma nu al 14,2 procent in van de globale markt van generische geneesmiddelen. Uitgedrukt in eenheden is het aandeel van Docpharma 15,7 procent. Dit marktaandeel werd opgebouwd in nauwelijks twee jaar tijd, en dat gebeurde ten koste van de marktleider. Deze biedt al meer dan tien jaar generische producten aan, en zijn marktaandeel van de generische markt blijft dalen.

Docpharma waarschuwde dinsdag dat nieuwe maatregelen zullen nodig zijn om het succes van de afgelopen zes maanden te bestendigen. In België blijkt dat de verhoogde aflevering van generische geneesmiddelen in 2001 een uitschieter is op wat hoe dan ook het natuurlijk groeipad vormt van deze producten. Docpharma bepleit het toekennen van een bonus aan huisartsen, die hun voorschrift generisch invullen. In het buitenland kent zon incentive veel succes. Een bonus kan de vorm aannemen van een collectieve aanmoediging, zoals bij geaccrediteerde artsen, ofwel kan de bijdrage voor het Globaal Medisch Dossier worden uitgebreid. Uit een enquête, die Docpharma recent uitvoerde bij tienduizend huisartsen, blijkt dat 94 procent van de Belgische dokters bereid zijn om rationeel voor te schrijven, als de overheid hen daartoe zou stimuleren.

Volgens Docpharma moet de echte doorbraak van generische geneesmiddelen nog komen. Zelfs na de stijging van afgelopen jaar bereikte hun marktaandeel in het derde trimester nog maar 5,17 procent, uitgedrukt in eenheden. In Nederland, Duitsland, de VS en Groot-Brittannië beloopt dat tussen 39 en 72 procent. Docpharma begon twee jaar geleden met 14 moleculen en verkoopt er nu al het dubbele. In de volgende twee jaar zal dat aantal nog eens verdubbelen.

Docpharma is een van de weinige beursgenoteerde bedrijven, die hun omzet- en winstverwachting voor 2002 naar boven bijstelden. Het bedrijf kondigde recent aan dat haar omzet in het derde en vierde kwartaal met gemiddeld 120 procent zou stijgen. De verwachte omzet voor het lopende boekjaar raamt Docpharma conservatief op 18,3 miljoen , een stijging met 415 procent tegenover het vorige boekjaar. De brutomarge beloopt 49,7 procent en gaat in stijgende lijn.

Bron: Docpharma
Provider: Euronext Brussels