NIBUD Persbericht

P E R S B E R I C H T

Stoppen met werken

Een nieuwe levensfase, een nieuwe financiële situatie

Vanwege de grote belangstelling heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD, haar brochure Stoppen met werken aangepast aan de euro en verder 'up to date' gebracht.

'Hoe wordt mijn financiële situatie na mijn pensionering? 'Is het al financieel haalbaar om te stoppen met werken?' Deze vragen kunnen aan de hand van de brochure worden beantwoord. Stoppen met werken bespreekt de nieuwe inkomstenbronnen als de AOW, het bedrijfspensioen en lijfrentes. Verder komt de berekening van bruto naar netto bedragen uitvoerig aan de orde. Naast het inkomen kan er ook aan de uitgavenkant veel veranderen. Aan de hand van een begrotingsoverzicht kan hier duidelijkheid in verkregen worden. De brochure gaat ook kort in op nalatenschap.

AOW en bedrijfspensioen
Als je stopt met werken komen de inkomsten vaak van meerdere kanten. Iedereen is in Nederland verzekerd voor AOW vanaf zijn 65e jaar. Stoppen met werken geeft praktische informatie over deze uitkering. Naast de AOW bouwen de meeste mensen via hun werkgever pensioen op. Als dit bij verschillende werkgevers is gebeurd kan er sprake zijn van pensioenbreuk. Verder kunnen er grote verschillen in pensioenen zijn doordat pensioenverzekeraars verschillende constructies hanteren. De brochure Stoppen met werken beschrijft hoe de bedrijfspensioenen in elkaar steken en hoe eerder opgebouwde pensioenen kunnen worden getraceerd. Ook komen de gevolgen voor het pensioen bij echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid aan de orde.

Eigen vermogen
Eigen vermogen is een andere bron om het inkomen aan te vullen. In Stoppen met werken wordt besproken hoe het eigen huis gebruikt kan worden voor de pensioenaanspraken. Ook is er uitvoerig aandacht voor diverse beleggingsvormen zoals een kapitaalverzekering en koopsompolissen. Vaak wordt aan het einde van een looptijd van een dergelijke constructie een groot bedrag ineens uitgekeerd. De brochure geeft tips en mogelijkheden wat je met dat bedrag kunt doen.

Het bruto-netto traject
Als alle pensioenaanspraken boven water zijn, is het mogelijk uit te rekenen hoeveel er netto per maand wordt uitgekeerd. Zeker bij meerdere inkomstenbronnen kan dit lastig zijn. Niet alle inkomsten vallen in dezelfde belastingschaal. Ook ga je minder belasting betalen als je 65 wordt. Dit heeft ook weer negatieve financiële consequenties voor de aftrekmogelijkheden. Met behulp van rekenvoorbeelden en schemas kan het bruto-netto traject worden doorlopen.

Andere uitgaven
Om te kunnen beoordelen of de inkomsten voldoende zijn, dienen ook de uitgaven op een rij te worden gezet. Hierin kan door de nieuwe levensfase het een en ander veranderen. Denk aan een afgeloste hypotheek of afgestudeerde zelfverdienende kinderen. Maar ook een toename van stookkosten of hogere uitgaven aan vrije tijdsbesteding. In Stoppen met werken worden de verschillende uitgavenposten behandeld en kunnen de bedragen direct in een schema worden ingevuld.

Nalatenschap en extra voorzieningen
Stoppen met werken besteedt kort aandacht aan regelingen die van invloed zijn op inkomsten en uitgaven zoals huursubsidie, kwijtscheldingsregelingen en kortingspassen voor senioren. Ook worden een aantal belangrijke aspecten en tips ten aanzien van de nalatenschap gegeven. Schenkingen aan de kinderen en kleinkinderen en een aantal relevante punten uit het erfrecht komen aan de orde.

Prijs en bestelwijze
Stoppen met werken kost 15,-. De brochure kan worden besteld door het bedrag over te maken op postgiro 368700 ten name van het NIBUD in Utrecht. Vermeld het bestelnummer C15.