Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 15 januari 2002

Fonds voor alimentatievergoedingen komt er!



Agalev is zeer tevreden met de toezegging van minister Reynders om het Fonds voor Alimentatievergoedingen op te richten binnen het ministerie van financiën. We zijn ook blij met de steun en medewerking die we hierbij van de administratie kregen.

Het is een positieve evolutie en een bekroning op het werk van de verschillende vrouwelijke parlementsleden die reeds van bij het begin van deze legislatuur hieraan gewerkt hebben.
In het adviescomité maatschappelijke emancipatie hebben we in een advies geformuleerd dat er een oplossing moest komen voor niet-betaalde alimentatiegelden. We gaan er van uit dat de betaling van alimentatie het gevolg is van een rechterlijke beslissing en aldus een wettelijk recht is.

Kristien Grauwels, volksvertegenwoordiger voor AGALEV, diende op 17 januari 2001 een wetsvoorstel in tot oprichting van een Fonds voor Alimentatievergoedingen (doc 50 1047/001) wat in grote lijnen overeenkomt met het gezamenlijke voorstel dat nu voorligt.

We zullen nog enkele voorstellen voor verbetering indienen via amendementen bij de definitieve bespreking in de commissie.

Niet-betaalde alimentatiegelden zijn een oud zeer. Hierdoor geraken vele vrouwen met kinderen na een echtscheiding in de problemen en in de armoede. Het bestaande systeem van voorschotten aanvragen bij het OCMW voldoet duidelijk niet.

Het oprichten van een fonds voor alimentatievergoedingen garandeert dat alimentatiegeld zal betaald worden. Het fonds zal namelijk het verschuldigde bedrag uitkeren en dat bedrag terugvorderen van de onderhoudsplichtige.

Kristien Grauwels, Agalev-Volksvertegenwoordiger, 0476/ 68.35.71
---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be