Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 januari 2002

Polynorm-woningen eerder aan de beurt voor vervangende nieuwbouw

Gemeente en Hhvl eens over aanpak asbestprobleem

Woningstichting Hertog Hendrik van Lotharingen (Hhvl) en de gemeente zijn het eens over de vervroegde aanpak van het asbestprobleem in de zogenoemde Polynorm-woningen in Lievendaal. Hhvl was aanvankelijk van plan de 212 woningen rond 2012 te slopen. Woningstichting Hhvl wil nu in eind 2003/2004 beginnen met de sloop. De voorbereidingen voor sloop en nieuwbouw starten nog dit jaar.

Formeel voldoen de Polynorm-woningen aan de huidige asbestregelgeving. Toch vormt asbest in woningen in Lievendaal met name de laatste jaren een punt van aandacht voor de bewoners en eigenaar (Hhvl). Het omstreden materiaal is in de jaren vijftig gebruikt in bouwelementen van deze woningen. Pas in de jaren tachtig werd kennis vergaard over de risicos van asbest. Het asbest in de woningen in Lievendaal is hechtgebonden, wat wil zeggen dat het niet spontaan vrijkomt. Boren, zagen, schuren en andere bewerkingen van asbesthoudend materiaal zijn echter uit den boze, omdat de daarbij vrijkomende asbestdeeltjes de gezondheid van mens en dier kunnen schaden. De bewoners zijn daartoe zelfs voorgelicht over hoe te klussen in hun woning.

In de loop van de jaren zijn er diverse aanpassingen aan de woningen gedaan om het risico van inademen van asbestdeeltjes te voorkomen. Uit onafhankelijk onderzoek (TNO) blijkt telkens dat de risicos voor de gezondheid van de bewoners ruimschoots onder de wettelijke norm bleven. Desondanks zijn gezondheidsrisicos niet uit te sluiten. De gemeente en Hhvl zijn daarom met de Inspectie Volkshuisvesting en de GGD - van mening dat er binnen afzienbare tijd een definitieve oplossing moet komen. Een slagvaardige aanpak is nodig. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten in te stemmen met vervroegde nieuwbouw ter vervanging van de Polynorm-woningen.

Hhvl voert de regie over het proces. De woningstichting heeft inmiddels een stedenbouwkundig bureau opdracht gegeven de kaders voor de nieuwbouwplannen te schetsen. Ook werkt Hhvl momenteel aan een sociaal plan voor de bewoners van de Polynorm-woningen. Daarin worden hun rechten geregeld, zoals voorrang bij herhuisvesting. Ook beschrijft het sociaal plan op welke vergoedingen de betrokken huurders recht hebben. Verder gaan medewerkers van Hhvl op korte termijn op bezoek bij alle 212 huishoudens om de wensen en problemen van de huurders te inventariseren.