Partij van de Arbeid

1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving omtrent de verschillen in tarieven die de 35 grootste gemeenten hanteren voor een aantal van overheidswege verstrekte documenten, zoals paspoorten en verklaringen omtrent het gedrag?
2. Deelt u de mening dat grote verschillen in dergelijke tarieven, die op kunnen lopen tot meer dan 300%, voor de consument ongewenst zijn, met name omdat er op deze "markt" geen sprake is van keuzevrijheid? 3. Deelt u de mening dat ook als het publieke goederen en diensten betreft, de consument "waar voor zijn geld" moet krijgen? Zo ja, hoe kunt u de positie van de consument verbeteren daar waar het gaat om de genoemde van overheidswege verstrekte documenten? Zo nee, waarom niet? 4. Bent u van mening dat er landelijke standaarden zouden moeten komen voor dergelijke overheidsdocumenten, danwel dat er landelijke richtlijnen zouden moeten komen voor de berekeningswijze van de kostprijs? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid om in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten dergelijke standaarden of richtlijnen vast te stellen? Zo nee, waarom niet?



5. Hoe kan het dat in Hilversum het tarief voor een paspoort boven het door de Minister van Grote Stedenbeleid en Integratie gestelde maximumtarief ligt? Deelt u de mening dat de Gemeente Hilversum dit zogenaamde zomertarief moet verlagen? Zo nee, waarom niet?