Gemeente Amersfoort

AMERSFOORT WERKT AAN STEDELIJK WATERPLAN

datum: 15 januari 2002

Het college van B&W heeft ingestemd met het Voorlopig Ontwerp Waterplan Amersfoort. Het plan dat is opgesteld in nauwe samenwerking met Waterschap Vallei & Eem en waterbedrijf Hydron Midden-Nederland, beschrijft de gewenste inrichting en beheer van het Amersfoortse water in 2030. Het plan is een uitwerking van het Waterplan op hoofdlijnen dat in juni jl. al werd vastgesteld.

In het Voorlopig Ontwerp is de visie op het waterbeheer in Amersfoort in 2030 verder uitgewerkt in meetbare doelen en concrete maatregelen. Alle (reeds bekende) afwijkingen van deze doelen zijn als knelpunten op de kaart gezet en ook zijn kansen voor de aanpak ervan in beeld gebracht. Het Voorlopig Ontwerp voorziet in een aanzet tot een uitvoeringsprogramma voor de periode 2002-2011. Expliciet is vermeld waar kan worden meegelift bij andere projecten (onder meer Groen-Blauwe Structuur en het Gemeentelijk Rioleringsplan) en waar projecten vanuit het waterplan zelf moeten worden geïnitieerd.

Waterbeheer in 2030
Aan de hand van hele concrete (maar ook een aantal abstracte) kenmerken wordt de gewenste situatie voor 2030 beschreven. Het gaat dan met name om het oppervlaktewatersysteem en het ondiepe grondwater. Doelstellingen zijn opgesteld als toetsingskader voor beheer, onderhoud en beleid maar ook om maatregelen uit af te leiden die nodig zijn om de gewenste situatie in een periode van ca. 30 jaar te bereiken.

Als algemene doelstellingen worden genoemd: een goede waterbeheersing; een goede waterkwaliteit; een grote belevings- en recreatieve waarde; een grote natuurwaarde en een duurzaamheid in inrichting, gebruik en beheer. In de doelstellingen per streefbeeld worden de accenten concreet zichtbaar gemaakt aan de hand van parameters als bijvoorbeeld waterhuishouding, waterpeil, kwaliteit en natuurwaarde, slibdikte, aantal soorten waterplanten en -dieren, recreatie en beheer.

Werkwijze
Voor de totstandkoming van het Waterplan op hoofdlijnen is gesproken met diverse belangengroepen en beheerders. Het opstellen van het Voorlopig Ontwerp is begeleid door een projectgroep waarin gemeente, waterschap en waterbedrijf zitting hebben.
In het definitieve ontwerp - dat naar verwachting eind 2002 wordt afgerond - wordt het uitvoeringsprogramma uitgewerkt in samenhang met de personele en financiële consequenties.
Het Waterplan heeft belangrijke raakvlakken met het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) en de Groen-blauwe structuur (GBS). Beide documenten zijn eveneens afgelopen dinsdag ter college gebracht.