Gemeente Amersfoort

RIOOL ONDER DE LOEP: CONCEPTONTWERP RIOLERINGSPLAN 2002-2006 GEREED

datum: 15 januari 2002

Het college van B&W heeft ingestemd met het conceptontwerp Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP-2) voor de periode 2002-2006. In dit plan verwoordt de gemeente hoe zij zorgt voor doelmatige inzameling en transport van afvalwater binnen haar grondgebied. Nieuwe inzichten en ontwikkelingen maakten een herziening van het bestaande plan (GRP-1) noodzakelijk.

Hoogste prioriteit bij het opstellen van het plan is de wettelijke verplichting om vanaf 1 januari 2005 aan de zogenaamde 'basisinspanning' te voldoen. In het plan worden alle noodzakelijke maatregelen opgesomd die daarvoor nodig zijn. Voorbeelden zijn de aanleg van randvoorzieningen aan de Havenweg, Kruiskamp/Van Assenraadstraat, de Heideweg en de Van Beeklaan en de aanleg van retentiebassins aan de Barchman Wuytierslaan en de Kersenbaan. Op 1 januari 2005 moeten ook alle ongerioleerde percelen en woonboten - dat zijn er in Amersfoort 107 in totaal - zijn aangesloten op de riolering. Andere maatregelen voor deze planperiode: het aanpakken van alle foutieve aansluitingen van afvalwater op hemelwaterriool zodat open water in Amersfoort niet langer belast wordt met ongezuiverd afvalwater. Diverse reinigingen, reparaties en vervangingen moeten er voor zorgen dat de huidige kwaliteit van de bestaande riolering gehandhaafd blijft.

Beleidsmatig: aanpak van verkeerde waterstromen Onderzoek naar waterstromen in de waterketen hebben de afgelopen periode duidelijk gemaakt dat op sommige plaatsen 'schoon' water (hemelwater, grondwater) via de riolering wordt ingezameld en voor behandeling aan de waterzuivering wordt aangeboden. De gemeente wil dit graag veranderen. Aangezien het hier om ingrijpende verbeteringen gaat, wordt de komende planperiode vooral gebruikt om onderzoek te doen, proefprojecten te starten en nieuwe technieken uit te testen. Waar mogelijk worden bij de aanleg van riolering in nieuwbouw (Vathorst) en stadsvernieuwing al wel nieuwe inzichten toegepast. Het streven daarbij is afstromend regenwater te infiltreren of opnieuw te gebruiken.

Achtergrond
Het huidige GRP (GRP-1) stamt uit 1997 en geeft een doorkijk op de planning van werkzaamheden en inzet van middelen tot en met 2006. In 1999 werd echter gepleit voor een herziening wegens nieuwe inzichten en ontwikkelingen. In juni 2000 is gestart met het opstellen van het GRP-2 inclusief het daarmee samenhangende basisrioleringsplan. Op dit moment is het conceptontwerp gereed voor overleg met Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht, Waterschap Vallei & Eem en de regionale inspectie van de Volksgezondheid en Milieuhygiene voor Utrecht. Op basis van de reacties wordt het definitieve ontwerp opgesteld dat naar verwachting in het derde kwartaal van 2002 wordt vrijgegeven voor inspraak.

De rioleringszorg wordt gefinancierd via de algemene middelen. In de planperiode 2002-2006 wordt in totaal ruim ¤ 47,4 miljoen besteed aan de gemeentelijke rioleringszorg. Deze uitgaven betreffen zowel het dagelijks beheer als ook renovaties, vervangingen en verbeteringen. De bestedingen worden bekostigd vanuit OZB-gelden. Uit een vergelijking met enkele andere gemeenten blijkt dat Amersfoort relatief veel inspanningen verricht maar ook veel geld besteedt aan de riolering.